Un studiu despre presupuse beneficii ale obezităţii stârneşte controverse

6

Un studiu publicat recent în revista Journal of the American Medical Association sugerează că obezitatea ar conferi o viaţă mai lungă, însă experţii în materie au ridicat deja critici la adresa cercetării. Unii au numit-o chiar “o înşiruire de prostii”, alţii au spus că mesajul transmis de studiu este “oribil”.

 

overweight

 

Controversata cercetare sugerează că persoanele obeze au mai mici şanse de a muri prematur decât persoanele cu o greutate normală, sănătoasă. Cercetătorii au analizat 97 de studii realizate pe aproape trei milioane de persoane, comparând rata deceselor şi indicele de masă corporală (respectiv, dacă persoanele erau subnutrite, cu greutate normală sau obeze). Un indice sănătos de masă corporală este cel cuprins între 18,5 şi 25. Cei cu indicele cuprins între 25 şi 30 sunt consideraţi obezi; studiul a determinat că aceştia aveau cu 6% mai puţine şanse de a muri prematur decât cei cu greutate normală. Concluzia a fost că obezitatea este asociată cu mortalitate mai scăzută. O posibilă explicaţie înaintată de cercetători ar fi tratamentele urmate de persoanele obeze (pentru controlul tensiunii, spre exemplu), care ar ajuta la împiedicarea unei morţi premature.

Studiul a stârnit reacţii puternice, în special în rândul celor care luptă cu obezitatea şi problemele cauzate de aceasta. „Aţi văzut vreodată un obez de 100 de ani? Nu prea cred”, a punctat profesorul John Wass, vicepreşedinte al Royal College of Physicians din Marea Britanie. El a atras atenţia asupra problemelor de sănătate cauzate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip II, hipertensiunea şi altele, care duc exact la morţi premature. „Nenumărate alte studii arată tocmai contrariul celui supus discuţiei, probe de necontestat sunt împotriva acestor afirmaţii”, a mai spus expertul. Alţi specialişti au contestat metoda de cercetare folosită, invocând faptul că studiul a luat în calcul doar numărul de decese, nu şi starea de sănătatea a persoanelor înainte de deces. „Un sac de prostii, asta e studiul cu pricina”, a spus Walter Willett, de la Harvard School of Public Health. „Este un mesaj abominabil, mai ales în aceste timpuri”, a afirmat şi Tam Fry, de la National Obesity Forum UK.

 

Sursa: BBC Health

Foto: Healthmeup.com


6 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger