Un student a inventat un material care îşi schimbă forma la contactul cu ploaia

0

Chao Chen, student la design în cadrul Royal College of Art, a reuşit să creeze un material de construcţii, inspirat din mecanismele prin care conurile de brad reacţionează la condiţiile meteorologice. Materialul pus la punct de Chen este structurat sub forma unor lamele, care se închid la contactul cu apa, mimând sistemul de autoapărare al conurilor.

 

3048120-slide-s-9-these-water-reacting-building-materials-draw

 

Acest sistem de autoapărare presupune închiderea conului, pentru a proteja seminţele, respectiv deschiderea lui, atunci când nu există riscuri faţă de integritatea seminţelor. Pornind de la această observaţie, studentul a făcut o plimbare în parc, în urma căreia a adunat câteva conuri pe care le-a secţionat, studiindu-i anatomia. “Atunci când se udă, stratul exterior se alungeşte mai mult decât cel interior, închizându-se,” explică Chen.

 

 

Tânărul a pus în aplicare aceste principii, pentru a crea un material laminat, realizat din fibră textilă, furnir şi o peliculă izolatoare. Când furnirul absoarbe apă, fibrele se expandează, alungind şi curbând materialul, asemenea învelişului unui con de brad. Până acum, Chen a propus folosirea materialului la realizarea unor adăposturi sensibile la apă:  pe vreme însorită, lamelele se deschid, iar odată cu ploaia, ele se modelează automat pentru a împiedica pătrunderea apei. Cea de-a doua utilizare propusă de el constă într-o suprafaţă decorativă, care la contactul cu apa, scoate la iveală suprafeţe de diverse culori, poziţionate dedesubt. Astfel, o clădire acoperită cu acest material, îşi poate schimba şi forma şi culoarea, în zilele ploioase. Invenţia tânărului poate avcea însă şi o funcţionalitate mai simplă: folosind o bucată din acest material, cu o latură vopsită în roşu, iar cealaltă în albastru, Chen a creat un “detector de umiditate, pentru a monitoriza umiditatea solului din ghivecele cu flori. Când materialul afişează culoarea albastră, înseamnă că solul dispune de o cantitate suficientă de apă, afişarea culorii roşii însemnând nevoia unui aport suplimentar de apă.

Deocamdată, materialul se află la stadiul de prototip, însă dat fiind că întregul proiect a fost dezvoltat pe durata unui semestru, avem toate şansele să credem că nu va trece mult până îl vom vedea folosit în diverse amenajări din spaţiul urban.

Sursa: FastCoDesign

Puteţi citi şi:

Un material revoluţionar poate curăţa rapid apa poluată


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger