Un spectacol de operă revoluționar, cu vocaloizi în loc de cîntăreți

0

The End e o operă a compozitorului japonez Keiichiro Shibuya prezentată în premieră la Theatre du Chatelet din Paris. Numai că The End nu seamănă prea mult cu ceea ce ne-am obișnuit să numim muzică de operă: în locul unei orchestre și a cîntăreților e un spectacol de sunete sintetizate, ritmuri digitale, patru ecrane uriașe, 100 de voci create pe computer și un star virtual, o animație numită Hatsune Miku.

 

 

Miku e ceea ce se cheamă un vocaloid, o creație foarte populară a Crypton Future Media – un personaj de anime care cîntă și vorbește cu o voce sintetizată. Miku era deja foarte populară înainte de opera lui Shibuya, rolul ei fiind acela de star de închiriat – îi poți da să cînte ce vrei tu, pe orice fel de muzică și versuri.

The End a avut un succes enorm la publicul parizian și reprezintă o revoluție în muzica de operă, nu doar datorită noutății spectacolului dar și pentru că Shibuya include în muzica sa orice tip de experiență sonoră, de la solouri obișnuite de pian la melodii asemănătoare celor din telenovele și reclame.

 

 

Citiți și:

Un instrument proiectat de Leonardo da Vinci a prins viață


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger