Un sistem de semne dedicat autostopistilor londonezi

2

Designerul Thorunn Arnadottir a gandit un sistem de transport public alternativ pentru capitala Marii Britanii: impartirea locurilor libere din masinile londonezilor cu ajutorul unor semne facute din mana. “Biletul” l-ar reprezenta o manusa purtata pe mana cu care autostopistii se adreseaza soferilor.

In Johannesburg, pietonii sunt adesea vazuti facand diverse gesturi cu mana la marginea drumului. Le fac in special navetistii pentru a se asigura ca urca in taxiul potrivit. Thorunn Arnadottir s-a inspirat din orasul sud-african pentru a propune o solutie similara si in Londra, unde a observat ca multe din automobilele ce strabat zilnic capitala gazduiesc adesea doar unul sau doi pasageri.

“S-ar putea oare utiliza un sistem de semne facute cu mana ca alternativa la transportul public pentru a umple aceste spatii libere din automobile?” se intreaba Arnadottir. Semnele realizate cu mana ar putea fi concepute in functie de repere sau caracteristici sociale specifice unor anumite zone din Londra.

“Am putea comunica mai direct si mai eficient directia si destinatia celor aflati la volan”, scrie Arnadottir intr-un articol pentru Abitare.it. “Biletul” pentru acest sistem ar urma sa fie o manusa purtata pe mana care face un anumit gest. O serie de zone reflectorizante de pe manusa i-ar ajuta pe cei care fac stopul sa isi aduca aminte semnalele si gesturile specifice fiecarei zone si i-ar face totodata mai vizibili pentru soferi.

Manusa ar urma sa functioneze precum un card de transport in comun: soferii ar trebui sa puna un abtibild pe parbriz, iar in schimb ar primi bani, in functie de cati pasageri iau la bord intr-o anumita perioada de timp.

Foto: Abitare.it

Tags:2 comentarii

 1. DigitalScribe on

  Totul bine si frumos pana colegul care se urca la bord uita sa faca dusul de dimineata…
  Am patit asta prin Bicaz, am luat un om de la tara si pe langa faptul ca:
  1. nu mai puteam asculta muzica mea preferata
  2. omul mirosea ingrozitor
  se mai si plangea de stilul meu de condus iar la final mi-a dat 1 ron de oboseala. In conditiile in care masina mea era noua, curata si asa mai departe…

  Nu putem face din spatiul privat auto un spatiu public fara vointa proprietarului auto. Cine vrea n-are decat. Eu am renuntat in a mai culege autostopisti.
  Unul din motivele pentru care mi-am luat auto este pentru a mai ridica gradul de securitate (boli, mizerie, mirosuri, controlori pusi cu japca, hoti de buzunare, etc.).
  Asa ca, GET REAL!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger