Un singur test pentru mai multe cancere

0

Targetarea unei singure chimicale din celulele canceroase ar putea conduce într-o zi la dezvoltarea unui singur test pentru o gamă largă de cancere, spun oamenii de știință britanici, citați de BBC News. Și același sistem ar putea fi folosit apoi pentru aplicarea cu precizie a radioterapiei pentru eradicarea lor.

Oamenii de știință de la Institutul Gray pentru Radioterapie Oncologică și Biologie de la Universitatea Oxford au spus în cadrul unei conferințe că au reușit să depisteze cancerul la sân în rândul șoarecilor cu câteva săptămâni înainte de apariția vreunui nodul canceros. Cercetătorii căutau proteina gamma-H2AX, care este produsă în semn de răspuns la distrugerea ADN-ului – primul pas, de regulă, pe drumul transformării unei celule din una sănătoasă în una canceroasă. Aceeași chimicală a fost prezentă și în cazul altor tipuri de cancer, precum cel pulmonar, cel de piele, cel renal sau cel de vezică urinară.

Cercetătorii au folosit un anticorp care face echipă perfectă cu gamma-H2AX și cu care au reușit să depisteze proteina în organism. Procedeul a fost transformat într-un test de depistare a cancerului prin atașarea unor cantități mici de material radioactiv anticorpului. Dacă radiațiile se adunau într-un singur loc, acesta era considerat semnul unei posibile tumori. Oamenii de știință au aplicat apoi testul unor șoareci modificați genetic și predispuși să dezvolte tumori. Nodulii canceroși puteau fi simțiți când șoarecii împlineau 120 de zile, însă cercetătorii au detectat modificări înainte ca tumoarea să fie vizibilă clinic, la 90-100 de zile.

Oamenii de știință au mai spus că gamma-H2AX este un fenomen foarte general și speră să dezvolte un singur test pentru depistarea unei game largi de cancere în faza lor timpurie, când e mai ușor să fie tratate cu succes. Iar atașarea unei cantități mai mari de radiații anticorpului mai sus amintit ar putea transforma testul în tratament. Anticorpul cu pricina este atras de porțiunile distruse de ADN, unde transportă o doză de radiații, cauzând și mai multe avarii și atrăgând astfel și mai mulți anticorpi. În cele din urmă, dozele de radiații vor produce atât de multe pagube celulelor canceroase, încât acestea vor fi ucise.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger