Unul dintre marile grupuri sindicale din Turcia, confederația Kesk, cu orientare de stânga, va organiza marți și miercuri o grevă menită să sprijine continuarea protestelor anti-guvernamentale în mai multe orașe, scrie BBC News. Confederația, care reprezintă circa 240.000 de muncitori, a acuzat guvernul de “teroare de stat”. Protestele și ciocnirile cu poliția au continuat și luni, iar biroul guvernatorului din orașul Antakya a confirmat un al doilea deces printre demonstranți.
Foto: occupygezipics.tumblr.com
Abdullah Comert, în vârstă de 22 de ani, membru al Partidului Republican al Poporului, aflat în opoziție, a fost împușcat de o persoană neidentificată și a murit în spital. Duminică, un alt tânăr turc, Mehmet Ayvalitas, în vârstă de 20 de ani, a fost omorât de o mașină care a a ignorat semnalele de a opri și a intrat în mulțimea de protestatari din cartierul Mayis din Istanbul. Între timp, premierul Tayyip Erdogan, împotriva căruia au fost îndreptate protestele, a plecat într-o călătorie în Maroc și a spus că situația din țară se îmbunătățește.
Greva plănuită de confederația Kesk marți și miercuri ar urma să afecteze școli, universități și birouri guvernamentale. Confederația, formată din 11 sindicate muncitorești, a acuzat guvernul că subminează democrația și că a impus o teroare de stat împotriva unor proteste pașnice, amenințând sigurața cetățenilor. Prim-ministrul Turciei, scrie publicația britanică, a rămas sfidător în fața valului continuu de violență și a negat luni orice referire la o “primăvară turcă”. “Principalul partid de opoziție, CHP (n.r. – Partidul Republican al Poporului) i-a provocat pe cetățenii mei nevinovați”, a spus el într-o conferință de presă televizată. “Cei care fac știrile și numesc aceste evenimente Primăvara Turcă nu cunosc Turcia”.
Ciocnirile dintre protestatari și poliție au continuat și luni, în Istanbul și Ankara. Mii de demonstranți s-au adunat din nou în Piața Taksim din Istanbul, locul central al protestelor, cerând demisia lui Erdogan într-o atmosferă marcată de stegulețe roșii, fluiere și gaze lacrimogene – acestea au fost folosite și pentru dispersarea protestatarilor adunați lângă biroul prermierului din cartierul Besiktas. Potrivit Asociației Medicale din Turcia, citată de CNN, peste 3.195 de oameni au fost răniți în timpul ciocnirilor de duminică și luni, mare parte din ei în Istanbul, însă numai 26 de demonstranți s-au aflat în stare gravă. Totodată, în urma frământărilor, valoarea acțiunilor de pe piața bursieră din Turcia au scăzut cu 10,47%.
Protestatarii au ieșit prima oară în stradă lunea trecută, după ce guvernul a smuls copaci din parc, într-o mișcare numită Occupy Gezi, apoi, până vineri, furia s-a îndreptat spre agenda autoritară și conservatoare a premierului Erdogan. Acesta se laudă însă cu un deceniu de creștere economică fără precedent care se datorează guvernului său și se descrie drept un lider care a plantat mulți copaci. “Ei (n.r. – protestatarii) se dau afectați, spunând că masacrăm copaci”, a declarat premierul turc. “Am plantat aproximativ 2 miliarde de pomi”.