Un raport ONU dat publicității în această săptămână arată că 25% din terenul agricol, la nivel global, este foarte degradat și, drept urmare, complet nepotrivit pentru agricultură. Rezultatele vin în urma celui mai extins studiu de acest fel (de fapt, primul studiu global asupra stării pământului cu potențial agricol al planetei, arată ONU).
Implicațiile acestor concluzii sunt majore, în condițiile în care FAO (Organizația Națiunilor Unire pentru Hrană și Agricultură) estimează că activitatea agricolă (de fermă) trebuie să crească cu 70% până în anul 2050, pentru a întruni necesitățile de hrană ale unei populații preconizate de 9 miliarde de oameni, la vremea respectivă. Astfel, viitorul ar trebui să aducă miliarde de tone de cereale și milioane de tone de carne, spun specialiștii (plus că, să nu uităm, în țările în dezvoltare crește nivelul de așteptare, respectiv cererea pentru carne de calitate). Problema este că cea mai mare parte a terenului agricol de pe planetă este deja în lucru, dar adeseori prin practici agricole primitive, nesustenabile, care duc la eroziunea solului, la pierderea apei de suprafață și a biodiversității.
Un alt factor care contribuie la lipsa de teren agricol cultivat cum trebuie este conversia pământului de la producție agricolă la producție de biocombustibili, o competiție tot mai ridicată; altă competiție, la nivel de producție de hrană, este și în cazul utilizării terenurilor pentru hrana animalelor. Toți acești factori combinați duc la o singură concluzie, arată specialiștii: pământul nu va putea întruni nevoile de hrană ale nu foarte îndepărtatului an 2050. Raportul ONU cere, din nou, trecerea la metode sustenabile de practicare a agriculturii pe terenurile deja utilizate, dacă nu vrem să înfruntăm, în curând, valuri de foamete și sărăcie la nivel global. Printre recomandările experților ONU în acest sens se numără irigarea mai eficientă (prin sisteme moderne, cu capacitate maximă), practici agricole integrate, dezvoltarea mai puternică a acvaculturii și investiții reale în dezvoltarea agricolă.
Sursa: Matternet Work
Foto: Staroilco