Un sfert din pădurile Liberiei, vândut companiilor de exploatare forestieră

0

În doar doi ani, țara cu cea mai  mare suprafață împădurită din Africa și-a pierdut un sfert din această prețioasă resursă, în fața companiilor exploatatoare. Potrivit organizațiilor militante, firmele private folosesc verigi slabe ale legislației pentru a cumpăra loturi nelimitate de pământ, cu intenția de a despăduri zonele respective și a folosi lemnul pentru prelucrare.

 

”Oamenii au fost deposedați de drepturile de proprietate asupra pădurilor într-un ritm îngrijorător. Dacă ne uităm cine sunt noii posesori ai pădurilor, situația devine de-a dreptul alarmantă,” spune Jonathan Gant, de la organizația Global Witness, citat de The Guardian. Potrivit contractelor, proprietarii de terenuri pot stabili acorduri direct cu companiile, încălcând legile referitoare la limitele de vânzare și la politicile de sustenabilitate. Mai mult, raportul publicat recent de activiști arată că majoritatea pădurilor din diferite comunități au fost cedate cu foarte puține acte doveditoare sau chair în absența lor, susținând ipoteza că documentele tranzacțiilor au fost falsificate.

Ellen Johnson Sirleaf, președintele Libereiei, a anunțat că l-a suspendat din funcție de șeful Autorității pentru Dezvoltare Forestieră, pornind o investigație în jurul acestuia. Sirleaf, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, se confruntă frecvent cu cazuri de corupție la nivel înalt și nu mai devreme de luna trecută l-a suspendat pe fiul ei, Charles Sirleaf, din funcția de guvernator-adjunct al băncii centrale, după ce acesta s-a dovedit în imposibilitatea de a-și declara averea în fața comisiei naționale anti-corupție.

Specialiștii estimează că, de la încheierea războiului din Liberia, s-au cheltuit în jur de 30 de milioane de dolari pentru a asigura funcționarea procesului legal pentru înlesni concesiunile de terenuri și păduri și pentru a susține comunitățile locale să-și administreze singure rezervele forestiere.

 

Sursa: The Guardian

Foto: Global Witness


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger