Un senator american vrea să anuleze "Actul de Protecție Monsanto"

0

La sfârșitul lui martie, Barack Obama a semnat un proiect de lege în care s-a strecurat un articol supranumit de semnatarii unei petiții de protest “Actul de protecție Monsanto”. Acesta consolidează protecția legală a corporațiilor din industria organismelor modificate genetic și le permite fermierilor să planteze culturi modificate genetic înainte ca acestea să fie declarate sigure de Departamentul de Agricultură al SUA. Articolul sfidează o decizie judecătorească prin care s-a stabilit suspendarea cultivării până la efectuarea unor analize de mediu, iar senatorul democrat Jeff Merkley a anunțat că va introduce un amendament la articolul propus de Senat prin care să anuleze “Actul de protecție Monsanto”.

 

 

După ce activiștii din lumea hranei și publicul lărgit au aflat că actul cu pricina a fost aprobat discret, au început să apară petiții și semne de revoltă chiar și din partea extremei drepte, iar lunea aceasta, senatorul Jeff Merkley a anunțat că va introduce un amendament care să-l anuleze. “Actul de protecție Monsanto este un exemplu revoltător de subterfugiu administrativ pentru un interes special”, a spus el într-o declarație de presă. “Clauza anulează acțiunile unei curți judecătorești care aplică legea pentru a proteja fermierii, mediul și sănătatea publică. E inacceptabil”. În prezent, Departamentul de Agricultură poate suspenda culturile de OMG-uri în timp ce se evaluează impactul de mediu al acestora.

Problema cu plantarea OMG-urilor înainte ca siguranța culturilor să fie dovedită, scrie Grist.org, nu afectează doar câmpurile care le găzduiesc. O altă grijă o reprezintă polenizarea încrucișată, care îi poate împiedica pe unii fermieri să practice agricultură sustenabilă și să se mențină la standarde organice într-o agricultură dominată de organisme modificate genetic. În plus, această polenizare încrucișată poate atrage cu sine și probleme legale pentru fermieri. Dacă semințele sau doar polenul din câmpurile modificate genetic contaminează câmpurile convenționale sau organice, companii precum Monsanto, Syngenta sau Bayer CropLife își rezervă dreptul de a-i da în judecată pe fermierii ale căror pământuri au fost contaminate accidental, în baza legii copyright-ului.

Din câte se pare, articolul pe care senatorul american vrea să-l amendeze a fost elaborat în colaborare cu Monsanto: senatorul republican Roy Blunt a lucrat cu această companie la elaborarea documentului care, odată intrat în vigoare, ar permite companiilor să cultive OMG-uri indiferent dacă studiile vor arăta că acestea au efecte dăunătoare asupra sănătății consumatorilor. Documentul a fost aprobat fără a fi pus în dezbatere publică.

 

Puteți citi și:

Monsanto a câșigat un proces care anticipează viitorul negru al agriculturii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger