Un satelit va supraveghea reziduurile din spatiu

7

Nu e foarte curat nici macar pe orbita Pamantului. Mii de sateliti si reziduuri spatiale plutesc in jurul planetei noastre, iar acest lucru a inceput sa ingrijoreze. In consecinta, autoritatile americane au decis sa lanseze in spatiu un satelit care sa monitorizeze “mizeria” existenta in spatiu.

Satelitul urmeaza sa fie lansat pe 8 iulie, de la baza aeriana americana Vandenberg si va fi primul dispozitiv spatial care va monitoriza in mod eficient si  continuu traficul tot mai intens de pe orbita pamantului, relateaza agentiile de presa.

Pana acum, autoritatile aeronautice americane se bazau pe o retea terestra de radare si telescoape optice pentru a urmari activitatea celor circa 1000 de sateliti activi si a celor circa 20 de mii de bucati reziduale existente in spatiu. Numai ca activitatea retelei nu era optima atata timp cat telescoapele functionau mai ales in noptile senine, iar radarele nu erau suficient de puternice pentru a detecta satelitii aflati la mari distante, inclusiv la circa 22 de mii de mile distanta de pamant.

Noul satelit, ce se va afla pe o orbita la circa 390 de mile altitudine, va fi capabil sa monitorizeze optim aglomeratia tot mai mare din spatiul cosmic dar si sa faca previziuni despre traiectoriile viitoare ale diferitelor obiecte. In atentia sa se vor afla obiectele de cel putin zece centimetri diametru, care sunt destul de mari incat sa distruga – prin ciocnire – un satelit sau un modul de statie spatiala internationala.

Pana acum, au avut loc doua ciocniri majore in spatiul pamantesc. In 1996 un satelit francez a fost avariat de un fragment de racheta, iar anul trecut un satelit american a fost distrus in urma impactului cu un satelit rusesc dezafectat. In 2007, China si-a distrus in mod deliberat un satelit, cu ajutorul unei rachete, rezultand circa 2400 de reziduuri spatiale cu cel putin 5 cm in diametru.

Tags:7 comentarii

  1. Pingback: Eco-Filosofie Un satelit va monitoriza reziduurile din spaţiu

  2. mosh Ion Roata on

    Destepti foc oamenii astia de stiinta : in loc sa mai trimita un gunoi in spatiu (nu era destul pe pamant, acu e si spatiul din jurul pamantului plin de gunoie) mai bine trimiteau o masinarie care sa faca curat. Asta e ! Suntem condamnati la disparitie :).

    • Contrar a ceea ce sugereaza articolul, nu e vorba de gunoi aici. Sunt niste resturi (destul de mari) care se deplaseaza cu mii de km/ora. Drept pt care trebuie monitorizate, pt ca nu vrei sa se loveasca asa ceva de un saptelit sau o naveta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger