Un sat pentru bolnavii de Alzheimer şi demenţă

0

Un sat autonom din Olanda, numit De Hogeweyk, a fost creat special pentru a proteja persoane care suferă de demenţă şi Alzheimer. Practic, satul este un centru dedicat acestor oameni şi mai este supranumit Dementia Village, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Centrul permite locuitorilor săi să meargă la cumpărături, să gătească şi să socializeze în siguranţă. Arhitecţii olandezi Molenaar & Bol & Van Dillen au conceput satul, încercând să creeze un nivel ridicat de normalitate pentru locuitorii săi, însă fără riscurile din „lumea reală”. Potrivit Alzheimer’s Association, o persoană vârstnică din trei suferă de demenţă. Funcţionarea zilnică poate fi dificilă şi confuză pentru pacienţi, dar şi pentru familiile lor. De aceea, acest sat le oferă o lume (aproape) completă, care cuprinde toate lucrurile cu care erau obişnuiţi de o viaţă întreagă. Însă garduri şi porţi străjuiesc satul şi îl menţin închis pentru lumea exterioară, din motive de siguranţă. În sat, însă, există cafenele, restaurante, mall-uri, grădini, parcuri etc.

 

 

stire 23 feb sat 2

 

Ideea unui sat autonom pentru persoane cu probleme ale memoriei a fost prima dată propusă de Yvonne van Amerongen, o asistentă cu experienţă în îngrijirea acestui gen de pacienţi. Propunerea a fost făcută la începutul anilor 1990, când ea şi un grup de asistenţi au început să documenteze şi să proiecteze „căminul ideal” pentru persoane care sufereau de demenţă şi Alzheimer. Ei încercau să ofere acestora o alternativă umană, decentă, faţă de căminele convenţionale dedicate pacienţilor diagnosticaţi cu asemenea afecţiuni. Satul olandez s-a deschis în 2009 şi, de atunci încoace, a inspirat alte proiecte similare.

 

 

stire 23 feb sat 4

 

Surse şi foto: Inhabitat, Dementiavillage, Molenaar & Bol & Van Dillen, Gizmodo

 
Puteţi citi şi:

Un oraş chinezesc vechi, inundat, a devenit o atracţie turistică foarte căutată

Hamburg, oraş fără maşini – un proiect ambiţios, pe 20 de ani

Cel mai rapid avion solar din lume a trecut primele teste de zbor

Un adolescent din SUA şi-a construit propriul submarin dintr-o conductă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger