Un sat indian a interzis utilizarea telefoanelor mobile de către femei

0

Consiliul unui sat indian, aflat în estul statului Bihar, a interzis femeilor folosirea telefoanelor mobile, susţinând că aceste instrumente “pervertesc atmosfera socială” şi îndeamnă femeile  la a fugi cu iubiţii lor în loc să urmeze regulile comunităţii pentru întemeierea sau păstrarea unei familii. Măsura a stârnit proteste imediate.

 

 

Satul Sunderbari se află într-o regiune predominant musulmană; consiliul local al satului a luat decizia de a interzice utilizarea telefoanelor mobile de către femei şi de a impune o amendă de 180 de dolari oricărei fete care este prinsă cu un telefon mobil pe stradă. Pentru femeile deja măritate, amenda este de aproximativ 37 de dolari, în aceeaşi situaţie. Potrivit liderului comitetului de implementare a interdicţiei, Manuwar Alam, numărul de fugi pe ascuns ale fetelor cu tineri parteneri şi de aventuri amoroase extraconjugale a crescut în ultimele luni în zonă: cel puţin şase femei şi-au părăsit căminele. „Este umilitor să fim mereu întrebaţi cine a mai fugit de data asta”, a precizat Alam. „Până şi femeile măritate îşi părăsesc soţii pentru a fugi cu iubiţii lor. Este o ruşine pentru noi, aşa că am decis să luăm măsuri ferme. Telefoanele mobile pervertesc atmosfera socială”, a explicat acesta.

O investigaţie a fost deschisă asupra măsurii votate de consiliul satului, iar oficialii indieni susţin că o astfel de interdicţie nu poate fi tolerată într-o societate sănătoasă. Grupurile activiste pentru drepturile femeilor au numit măsura un atac la libertate, ce ar putea avea consecinţe grave tocmai asupra femeilor, care s-ar putea găsi în situaţia unui atac de la care un apel telefonic le-ar putea salva. „Tehnologia este creată pentru a fi folosită, nu interzisă. Măsura este dezgustătoare”, a declarat activista Suman Lal. Un alt activist, Mohammad Islam, a precizat, la rândul său, că este „dezamăgitor că acest consiliu al satului ignoră multiplele avantaje ale folosirii telefoanelor mobile. Mi-aş dori ca fiecare fată din India să primească un telefon mobil ca să îşi poată suna familia dacă are o problemă”, a mai spus acesta.

 

Sursa şi foto: Reuters, The New Stribe

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger