Un sat german produce de cinci ori mai multă energie verde decât are nevoie

1

Satul bavarez Wildpoldsried, care are aproximativ 2.600 de locuitori, este liderul energiei verzi din Germania. În ultimii 17 ani, comunitatea de acolo a investit în proiecte majore de energie din resurse regenerabile (parc fotovoltaic, facilităţi pe biogaz, 11 turbine eoliene, un sistem hidroenergetic) şi, drept rezultat, satul nu doar că a devenit independent din punct de vedere energetic, dar acum produce de cinci ori necesarul său energetic (500%) şi vinde curent reţelei naţionale.

 

 

Proiectele de energie din resurse regenerabile au câştigat foarte mult teren în Germania, în ultimii ani, sprijinite fiind de guvern, care a acordat subvenţii pentru aşa ceva, cu scopul reducerii dependenţei de combustibili fosili şi tranziţiei naţiunii de la energia nucleară înspre energie curată (un plan la nivel naţional de reorientare energetică). Drept urmare a investiţiilor făcute, Germania a produs, anul acesta, 30% din necesarul său energetic din prima jumătate a anului din resurse regenerabile. Dar satul Wildpoldsried a reuşit chiar să depăşească succesul ţării la acest capitol; investiţiile în energie curată au început în anul 1999, cu sprijinul consiliului local, care a emis un document despre cum localitatea putea să investească şi să încurajeze energia verde fără a se arunca în datorii financiare.

Printre principalele idei incluse în document se numără şi: economisirea energiei, construcţia ecologică a clădirilor, cu materiale ecologice, în special bazate pe lemn, protejarea resurselor de apă de suprafaţă şi subterane şi eliminarea ecologică a apei menajere. Localitatea îşi propusese ca până în anul 2020 să îşi producă 100% energia necesară din resurse regenerabile. Dar comunitatea s-a bazat mai degrabă pe principiul “de ce să cumpăr ceva ce pot face singur”, astfel că proiectele ce vizau resursele regenerabile au avansat mult mai rapid decât se aşteptau chiar şi cei dedicaţi lor. În anul 2011, satul producea 321% din energia necesară şi primea 5,7 milioane de dolari pentru energia vândută, care pentru comunitate însemna surplus. Pe lângă turbinele eoliene, uzinele de biogaz şi parcul fotovoltaic, plus sistemul hidroenergetic, satul mai are sisteme de încălzire pe bază de biomasă şi sisteme termale solare; cinci gospodării sunt încălzite de sisteme geotermale, iar pe străzi pot fi văzute maşini electrice.

Cu o asemenea diversitate de resurse regenerabile utilizate la dispoziţie, comunitatea se bazează pe o reţea inteligentă de distribuire a energiei, care menţine echilibrul între producţie şi consum, pentru a menţine stabilitatea. “Cred că oamenii au fost surprinşi că planul de reorientare energetică se întâmplă atât de rapid”, a comentat, pentru Financial Times, viceprimarul localităţii, Günter Mögele. Windpoldsried este, fără îndoială, conchide site-ul Inhabitat, un exemplu spectaculos pentru ce se poate întâmpla la nivel local când oamenii comunităţii şi autorităţile acesteia iau problemele în grija lor şi le rezolvă fără să aştepte ca altcineva să vină să o facă pentru ei.

 

Mai multe detalii: Windspoldried

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Germania a produs 31% din energia consumată în prima jumătate a anului din resurse regenerabile

Camionul care se conduce singur, o realitate posibilă în 10 ani

Germania ar putea reveni la maşinile de scris, de teama spionilor

Ţara care a inventat automobilul excelează la capitolul “car sharing”


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger