Un sat filipinez și-a pierdut bărbații din cauza taifunului Haiyan de săptămâna trecută

0

După taifunul de weekendul trecut, tot ce a rămas din satul Candahug din estul insulei Filipine sunt biserica și centrul comunitar, scrie The Telegraph. Și o grămadă de femei văduve. La apariția furtuniii, majoritatea bărbaților din sat și-au trimis soțiile și copiii în orașul învecinat Tacloban, aflat mai la înălțime, și au rămas în urmă să-și salveze gospodăriile din calea taifunului și a hoților. Și au pierit.

Nimeni nu se aștepta la o presiune atmosferică atât de scăzută, la vânturi care suflau cu 320 de kilometri pe oră generând un val mortal venit din ocean: unii martori spun că avea aproape 5 metri. Victimele pe care le-a lăsat în urmă furtuna au fost în mare parte bărbații care au rămas să-și apere bunurile – soții, tații și, în unele cazuri, fiii. Unii nu și-au luat rămas bun de la soții, cu îmbrățișări, săruturi sau te iubesc-uri, atunci când le-au trimis în Tacloban, așteptându-se ca taifunul să nu fie mai puternic decât o furtună normală.

Astăzi, drumul de coastă e impracticabil cu mașina, având guri căscate care duc la apa din subteran; doar motocicliștii și pietonii se pot aventura pe el. Palmierii au dispărut, lăsând în urmă o întindere cu grămezi de butuci care ating cerul. În Candahug nu a mai rămas nicio casă în picioare, iar pe listele postate de autoritățile locale, 130 de persoane sunt date ca moarte sau dispărute, majoritatea bărbați. Printre victime se află și un băiat de 12 ani care a rămas în sat în ciuda împotrivirilor mamei pentru a-și ajuta tatăl să protejeze gospodăria.

Cum sprijinul internațional întârzie să apară, atât din partea ONU, cât și din partea fundațiilor caritabile, și cum elicopterele americane nu au aterizat încă în Candahug, localncii rămași se descurcă singuri. Mulți dintre supraviețuitori locuiesc acum într-un campus de liceu aflat la câțiva kilometri depărtare și trăiesc din conserve, orez și tăiței. Totul funcționează pe baza unei rețele informale, care are în spate familii extinse. Bucătăriile comunitare fierb apa pentru tăiței și toată lumea contribuie la supraviețuirea grupului. Citiți aici întreaga poveste.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger