Un sat din Japonia vrea să arate lumii cum se trăiește fără risipă

1

Satul Kamikatsu, aflat în munții de pe Insula Shikoku din sud-vestul Japoniei, și-a propus să devină prima comunitate „zero waste” (fără risipă) din țară până în 2020, scrie One Green Planet. El și-a anunțat acest obiectiv ambițios în 2003, după ce a renunțat la practica de a mai arunca gunoi pe foc, de teamă că va vătăma mediul și localnicii. Astăzi, localitatea niponă, care găzduiește 1.700 de oameni, reciclează în jur de 80% din deșeuri, ceea ce înseamnă că doar 20% din ele ajung la gropile de gunoi. Un progres realizat în numai 12 ani.

Kamikatsu nu are mașini de gunoi, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor trebuie să-și spele, să-și sorteze și să-și ducă singuri deșeurile la centrul de reciclare din sat. Un muncitor de acolo supervizează procesul de sortare , asigurându-se că fiecare deșeu ajunge în recipientul adecvat (în caz contrar, este afectată semnificativ eficiența procesului de reciclare). La centrul de colectare din Kamikatsu, scrie City Lab, există recipiente separate pentru diferite tipuri de produse din hârtie – ziare, reviste, cartoane, flyer-e – și pentru cutiile din metal – aluminiu, spray, oțel -, precum și unele individuale pentru flacoane din plastic și dopuri. Acestea sunt însă doar câteva din cele 34 de categorii în care localnicii trebuie să-și sorteze deșeurile.

Unele din obiectele care ajung la centru pot fi scoase din sistemul de sortare a deșeurilor și predate unor afaceri locale, unde sunt revândute sau transformate în îmbrăcăminte, jucării și accesorii. Satul nipon are și câteva „magazine de reciclare” („kuru-kuru”), dotate cu obiecte înlăturate din procesul de sortare, de unde locuitorii își pot alege gratuit tot ce doresc. Există chiar și o fabrică „kuru-kuru”, unde localnicele croiesc genți și haine din articole de îmbrăcăminte aruncate la gunoi. Toate aceste unități sunt administrate de „Academia Zero Waste” din Kamikatsu, care organizează constant tururi cu grupuri de școlari din regiune. În ultimii ani, satul s-a bucurat și de un număr în creștere de vizitatori străini, printre care și reprezentanți ai unor organizații. În prezent, circa 2.500 de oameni vizitează anual localitatea, inspirați de aspirațiile sale zero waste.

Deși Kamikatsu a câștigat atenție internațioală, nu e singurul loc cu un astfel de progres, scrie City Lab. Berkeley, California, un oraș cu sute de mii de locuitori, se apropie de un procent de reciclare de 80%, San Francisco se laudă cu 70% și ar mai fi câteva orașe americane care ar fi depășit pragul de 70%. În Italia, de asemenea, există procese de reciclare similare cu cel din Kamikatsu. Mare parte din aceste inițiative sunt însă marca unor organizații grassroosts. În Japonia, există o politică de stat în privința reciclării. Afacerile sunt obligate prin lege să recicleze, iar sistemele de sortare a deșeurilor din statul asiatic sunt printre cele mai extinse din lume. În al doilea cel mai mare oraș din Japonia, Yokohama, care are 3,7 milioane de locuitori, aceștia din urmă primesc manuale de 27 de pagini despre cum să sorteze peste 500 de produse diferite.

„Dacă te obișnuiești cu asta, devine ceva normal”, spune un localnic din Kamikatsu în clipul video de mai sus. „Acum nu mă mai gândesc la asta. A ajuns ceva natural pentru mine să sortez gunoiul corect”.


Un comentariu

  1. Pingback: Sat japonez zero waste | Let's Do It, Romania! - Blogul

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger