Un român, în competiția de peste 1.000 km cu parapanta sau pe jos

0

1.031 km, din Salzburg până în Monaco, doar cu parapanta sau pe jos. Asta e aventura în care au pornit pe 7 iulie, 32 de atleți din 21 de țări. Printre ei se află și Toma Coconea, românul are a participat la toate edițiile Red Bull X-Alps organizate până acum.

Cu un total de 1.031 kilometri, traseul este cu 200 km mai lung decât în 2011, iar atleții vor traversa unele dintre cele mai provocatoare și ostile zone din Alpi. La fel ca și în anii precedenți, cursa va începe la Salzburg, în Austria. De aici se pleacă spre sud-est spre masivul Dachstein (2.995 m) și apoi spre vest prin parcul național Hohe Tauern având ca punct de referință vârful Wildkogel (2.224 m). Atleții trebuie să treacă apoi prin spațiul aerian de la Innsbruck spre Garmisch-Partenkirchen și Zugspitze (2.962 m), cel mai înalt munte al Germaniei.

Traseul se continuă apoi în Italia, prin Tirolul de Sud, se trece de Sulden în regiunea Ortler și apoi spre vest, pentru una dintre cele mai lungi și dificile etape, până la Interlaken în Elveția. Apoi se merge spre sud spre Oberland în Munții Matterhorn (4.478 m), aceasta fiind cea mai spectaculoasă parte a traseului. Pentru atleții rămași în cursă, bătălia devine una tactică în momentul în care traversează Mont Blanc (4.810 m), înainte să pornească spre sud spre Alpii Maritimi și punctul de sosire de la Monaco.

Toma Coconea, de două ori vice-campion la Red Bull X-Alps, s-a pregătit intens pentru ediția din 2013. Românul de 37 de ani a petrecut câteva luni în Nepal pentru antrenamente.

Hannes Arch este organizatorul evenimentului, care a avut ideea de a organiza Red Bull X-Alps după ce a văzut un documentar la TV în care pilotul german Toni Bender a traversat Alpii de la nord la sud pe jos sau cu parapanta.

Red Bull X-Alps 2013 este ediția a șasea a celei mai grele competiții de aventură din lume. Atleții trebuie să parcurgă pe jos sau în zbor peste 1.000 km prin Alpi de la Salzburg la Monaco în cel mai scurt timp posibil. Fiecare kilometru trebuie parcurs fie pe jos, fie în zbor cu parapanta.

Fiecare echipă este compusă dintr-un atlet și până la doi suporteri. Nu este permisă niciun fel de asistență tehnică sau alt fel de ajutor din exterior. Pentru a face față provocărilor, un atlet trebuie să fie expert în zborul cu parapanta și să fie foarte bine pregătit din punct de vedere fizic, acesta fiind nevoit uneori să parcurgă pe jos până la 100 km pe zi. Ediția din 2013 este una aniversară, anul acesta împlinindu-se 10 ani de la primul eveniment Red Bull X-Alps.

În ediția din 2003 au luat startul 17 atleți, Toma Coconea fiind printre ei. Românul a participat la toate edițiile organizate până acum. La prima ediție Red Bull X-Alps startul s-a dat de pe ghețarul Dachstein din Austria, iar cele mai importante puncte de trecere au fost Zugpsitze în Germania și Mont Blanc și Mont Gros în Franța. În 2003, echipamentul unui atlet cântărea aproximativ 21 de kilograme. În 2013, un atlet are un echipament care cântărește mai puțin de 10 kg.

Traseul lui Toma Coconea poate fi urmărit aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger