Un restaurant pentru romi, o soluţie antidiscriminare în Budapesta

0

Un ungur rom de 36 de ani, Sandor Orsos, a deschis restaurantul Romani Platni (Cuptorul Rom) într-o zonă în curs de gentrificare din Budapesta. Localul cu specific rom serveşte, printre altele, trompă uterină de porc, o delicatesă însoţită de usutoroi şi bacon şi consumată de secole numai de minoritatea romă, în cadrul unui mic experiment social menit să domolească discriminarea ungurilor faţă de romi.

 

Captură Youtube

 

Romani Platni a fost deschis în februarie cu ajutorul unei mici subvenţii din partea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă şi cu un personal alcătuit din câţiva voluntari ai unui grup de ajutor social şi şase bucătărese rome, scrie Reuters. “Am încercat să evit stereotipurile şi să gătesc aşa cum o făcea bunica mea”, spune Orsos pentru agenţia de presă. “Ai crede că oamenii fug mâncând pământul când aud de oviducte (trompe uterine). Însă acum ceva vreme, un grup de oameni a venit special pentru acest fel de mâncare”. O veste bună pentru că, crede el, mâncarea reprezintă o cheie de descifrare importantă a culturii unui popor.

Orsos a creat iniţial un blog, a invitat un grup de prieteni şi de gurmanzi la o primă masă, apoi a răspândit vorba în media, spunând că va organiza asemenea mese în fostul centru comunitar pentru tineri transformat în restaurant, cu o bucătărie mică, câteva mese şi câteva rafturi de cărţi, de fiecare dată când se vor rezerva toate locurile. Ideea a prins atât de bine, încât proprietarul s-a gândit să ţină restaurantul deschis în fiecare zi. Localul mai serveşte varză umplută, cotlete de porc cu roşii şi ardei iute sau cartofi cu găluşte.

Aflaţi mai multe detalii pe Reuters.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger