Un restaurant din Italia le permite clienţilor să plătească în fructe şi legume

0

Un nou restaurant, “L’è maiala”, se va deschide luna aceasta în Florenţa, Italia, cu o deviză neobişnuită: banii nu înseamnă totul, şi barterul e bun. Mai exact, la sfârşitul unei mese, clienţii vor avea opţiunea de a-şi plăti consumaţia pe căi convenţionale (cash sau cu cardul de credit) sau în fructe, legume sau obiecte de artizanat.

 

 

Preparatele culinare toscane servite la restaurant vor conţine produsele alimentare date la schimb de clienţi, precum şi altele crescute local. Donella Faggioli, proprietara localului, spune că l-a deschis în primul rând pentru oamenii care nu-şi permit să mănânce în oraş în aceste vremuri de criză. Chiar dacă barterul nu este cea mai bună metodă de îmbogăţire în industria restaurantelor, proprietarea se aşteaptă ca el să atragă clienţi fideli.

Astfel de iniţiative neconvenţionale pot fi întâlnite şi în alte părţi ale lumii. În Brazilia şi Mexic, de exemplu, există programe care le permit locuitorilor să schimbe deşeurile pe legume. În Mexico City, de exemplu, localnicii au schimbat gunoiul pe aproape trei tone de legume. Cei 20 de milioane de locuitori ai capitalei Mexicului generează în jur de 12.600 de tone de deşeuri pe zi, o cifră pe care guvernul şi-a propus să o reducă prin instalarea unei pieţe lunare de barter, numită Mercado de Trueque, unde oamenii schimbă deşeurile reciclabile pe produse proaspete de la ferme.

Participanţii care aduc sticlă, plastic, aluminiu, hârtie şi cartoane la piaţă primesc “puncte verzi”, un soi de vouchere pe care le pot cheltui într-o piaţă ţărănească din apropiere, unde vânzătorii sunt plătiţi de municipalitate şi provin de la fermele agricole din vecinătate. Pe lângă fructe şi legume produse local, localnicii îşi pot folosi voucherele şi pentru a cumpăra seminţe şi a-şi creşte şi produce singuri mâncarea. În cadrul primului schimb de acest gen, aproape trei tone de produse agricole din 60 de categorii au răsplătit efortul reciclator.

Sursa: Tree Hugger

 

Puteţi accesa şi:

VIDEO Oameni care trăiesc din gunoaie

Economia fără bani

Micii producători români şi economia alternativă

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger