Imaginile în care capitala chineză e cufundată într-un văl de smog toxic care au circulat intens în ultima vreme scot la iveală proporții nebănuite ale poluării, venite la pachet cu o dezvoltare economică extrem de accelerată. Autoritățile de la Beijing au instituit săptămâna trecută cod roșu de poluare, închizând școlil și grădinițe, reducând sau sistând temporar activitatea fabricilor și recomandând locuitorilor să evite deplasările afară. Poluarea aerului afectează însă nenumărate orașe ale Chinei, unde lupta cu aerul aproape irespirabil generează noi forme de adaptare din partea cetățenilor.
Potrivit BBC, un restaurant din orașul Zhangjiagang, aflat în estul Chinei, a introdus de curând, informal, ”o taxă de aer curat”, pe care fiecare client este invitat s-o plătească. Fiecare client al restaurantului a fost taxat cu un yuan (echivalentul a 0,15 dolari), pentru a acoperi costul unei instalații de purificare a aerului, achiziționată de patronii restaurantului. Zhangjiagang, la fel ca multe alte orașe din zonă, au fost în ultimele săptămâni învăluite într-o perdea de smog, care reduce vizibilitatea sub 100 de metri și periclitează sănătatea locuitorilor. Studiile arată că, în fiecare zi, poluarea aerului ucide în China circa 4.000 de oameni.
În urma plângerilor depuse de clienții nemulțumiți că au fost puși să cotizeze la instalația de filtrare a restaurantului, autoritățile locale au intervenit, pentru a pune punct acestei practici. Ideea unei taxe pentru aer curat a fost întâmpinată pe rețelele sociale chineze atât cu critici, cât și cu entuziasm. Dacă unii dintre cetățeni s-au arătat dispuși să plătească o astfel de taxă pentru aer respirabil, alții spun că, atâta timp cât nu au fost explicit de acord să respire aer filtrat, acesta din urmă nu poate fi conceput ca un bun și inclus pe nota de plată.
Aerul poluat a devenit un subiect esențial nu doar pentru politicile de stat ale Chinei, ci și pentru reflecția cetățenilor și artiștilor care trăiesc în orașele poluate. Dacă în 2013, unul dintre cei mai bogați chinezi, a început să vândă aer curat la doză, iar anul trecut, o agenţie de turism a trimis în oraşul chinez Zhengzhou pungi cu aer curat, anul acesta, un artist a transformat smogul în materie primă pentru artă. Tânărul a mers cu aspiratorul prin Beijing, absorbind praful din aer, pe care apoi l-a transformat într-o cărămidă.
Poluarea aerului din China, surprinsă în imagini halucinante de fotograful Benedikt Partenheimer, este, de altfel, și subiectul unui controversat documentar realizat de o cunoscută jurnalistă chineză: Under the Dome a devenit viral în scurt timp de la lansare, fiind extrem de apreciat de cetățenii chinezi care înfruntă zilnic pâcla toxică.
Sursa: BBC