Un restaurant deschide un frigider pentru ca surplusul de mâncare să fie donat nevoiașilor

0

În timp ce legile pentru combaterea risipei alimentare trenează în multe colțuri ale lumii, din ce în ce mai multe inițiative mici încearcă să răspundă acestui fenomen. Printre acestea se numără și un restaurant indian, care a  amplasat un frigider în spațiul public, pentru a colecta resturile de hrană, ce urmau să fie donate către oamenii străzii.

După ce a văzut o femeie nevoiașă scormonind prin gunoaie, proprietara unui restaurant din Kochi, India, a decis să deschidă în fața localului său un frigider pentru donații alimentare. În curând, inițiativa restaurantului Pappadavada s-a transformat într-un centru de donații mult mai mare, colectând hrană nu doar din restaurantul care a dat startul, ci și de la restaurantele din zonă.

Chiar și locuitorii din zona unde acesta este amplasat au început să doneze din surplusul lor de hrană, punând pe picioare o bancă de alimente. Fridigerul este deschis 24 de ore din 24 și nu este niciodată supravegheat, astfel încât oricine poate dona mâncare la orice oră și oricine se poate hrăni oricând cu cele găsite în frigider.

Acum, zeci de oameni fără adăpost sau foarte săraci mănâncă zilnic dim acest frigider, iar inițiativa restaurantului se bucură de multă susținere la nivel național și internațional, primind donații din multe colțuri ale Indiei.

Ideea amplasării unui frigider pentru a combate risipa de hrană și pentru a-i ajuta totodată pe oameni nu este nouă: un exemplu similar care s-a bucurat de succes vine din orașul spaniol Galdakao, unde ”frigiderul solidarității” economisește sute de kilograme de mâncare. „Scopul proiectului nu este să hrănească numai nevoiaşii. Nu este un act caritabil. Este vorba de a folosi hrană care, altfel, ar ajunge la gunoi. Nu contează cine ia ceva din frigider. Poate fi şi Julio Iglesias. Este vorba exclusiv de recuperarea unei valori şi de lupta cu risipa de mâncare”, explică inițiatorii proiectului, replicat în mai multe orașe spaniole.

Sursa: The Independent


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger