Un râu din China a devenit roşu, peste noapte

0

Locuitorii oraşului Wenzhou, din provincia chineză Zhejiang, sunt şocaţi de transformarea râului care trece prin oraş: săptămâna trecută, joi noaptea, acesta, deşi arăta normal la ora cinci dimineaţa, a devenit roşu-sângeriu în numai o oră, scrie publicaţia Ecouterre, citând ABC News.

 

 

Oamenii s-au plâns şi de un miros ciudat care a însoţit, se pare, transformarea culorii apei. Inspectorii de protecţia mediului spun că nu au descoperit, deocamdată, cauza misterioasei modificări de culoare; contaminarea industrială ar fi fost o posibilă cauză, dar nici măcar nu este luată în calcul, din moment ce pe râul respectiv nu se află nicio uzină chimică. “Nimeni nu are nicio idee despre cum râul ar fi putut să fie poluat pentru că nu există fabrici care să arunce deşeuri în zonă. Noi pescuiam aici, apa era potabilă”, a scris un localnic pe Weibo, un site chinezesc de microblogging.

Totuşi, o analiză preliminară a apei indică posibilitatea unor deversări ilegale drept cauză a schimbării culorii apei. “Suspectăm faptul că ar fi fost aruncaţi coloranţi artificiali în apă, în speranţa că taifunul care a precedat evenimentul ar fi cauzat ploi intense şi nimeni nu ar fi observat culoarea roşie a apei. Dar nu a plouat tare, aşa că urmele faptei se observă foarte bine”, a spus Jianfeng Xiao, şef al poliţiei locale, pentru China News. Nu este prima oară când un râu din China îşi schimbă culoarea în roşu: în septembrie 2012, o parte a fluviului Yangtze (cunoscut drept “apa aurie”) a devenit roşu precum… o roşie, iar în decembrie 2011, râul Jian din nordul Chinei s-a înroşit (cauza, în această situaţie, fiind deversarea ilegală de vopsea roşie).

 

Surse şi foto: Ecouterre, ABC News

 

Puteţi citi şi:

Băutura care îi curăţă pe chinezi de poluare

A fost inventat acoperişul care mănâncă smogul

Inele cu diamante făcute din smogul extras din aerul Beijingului

Pungi cu aer curat, oferite locuitorilor unui oraș chinez extrem de poluat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger