(un*) Răspuns al României la scrisorile deschise de pe site-ul susţinut** de către RMGC

33

Dragii mei Sanda, Gheorghe, Dorin, Constantin, Florea, Carol şi Alin – v-am citit, cu îngrijorare şi, pe alocuri, compătimire, scrisorile încă de foarte devreme după ce apăruseră on-line. Trebuie însă mărturisit că această compătimire a fost generată nu atât de poveştile voastre, ce e drept destul de triste, cât de gestul utilizării lor, în “comunicare”, de către Gold Corporation, în scopuri cel puţin dubioase. Iar când m-am văzut silită să le revăd, prin ochii a milioane de cetăţeni, pe toate televiziunile importante, am decis să vă răspund.

de Cornel Vîlcu, lector univ. UBB Cluj (Active Watch)

Sunteţi, cred, conştienţi că există încă, la noi, ca şi în multe ţări mai dezvoltate, un fenomen social îngrijorător ce constă în exploatarea unor copii sărmani, prin trimiterea lor la cerşit de către o persoană sau un clan care profită de pe urma ‘muncii’ acestor victime – încă nu îndeajuns de mature spre a fi conştiente. Voi, însă, de la tânărul student Alin la pensionarul Carol, sunteţi oameni în toată firea; în consecinţă, m-aş fi aşteptat la mai multă inteligenţă şi demnitate din partea voastră. Nu sunt eu, însă, în postura de a vă certa; din nefericire, atunci când vine să te cumpere, Diavolul nici nu poartă coarne, nici nu-ţi spune că de fapt e vorba despre însuşi sufletul tău. Sunt convinsă că Dumnezeu înţelege mult mai bine decât mine şi decât cetăţenii mei că aţi fost păcăliţi, şi meritaţi pe deplin iertarea Lui. RMGC, Leo Burnett şi Bogdan Naumovici v-or fi spus că e vorba doar despre a vă ceda imaginea, în sprijinul unei cauze nobile. E, de asemenea, posibil ca nici măcar să nu aveţi un contract ferm care, în schimbul utilizării acestei imagini, să vă asigure veniturile necesare pentru a ieşi din impas.

Fiindcă, îmi veţi ierta metafora (dar, fiind o ţară mare şi ocupată cu tot soiul de dificultăţi, ajung greu să scriu scrisori, iar când – considerând problema realmente importantă – o fac, e dificil să-mi stăpânesc condeiul), imaginea asta a voastră a fost şi este nu doar utilizată, ci abuzată, sodomizat-gomorizată, la ore de maximă audienţă, în faţa tuturor, de către mai-sus-pomeniţii. Şi voiam să fiţi conştienţi că asta se cheamă prostituţie. Nu ştiu ce putere deţin asupra voastră ‘peştii’ care vă folosesc, însă e mai bine să ştiţi de la mine, poate reuşiţi să vă emancipaţi.

Dacă aţi urmărit comentariile de pe site-ul vostru (şi nu mă refer aici la cele aparţinătoare postacilor RMGC, despre care sper că ştiţi şi pe care, iarăşi, sper că nu-i mai luaţi în seamă), una din cele mai formidabile atitudini – una care pe mine, România, mă unge pe inimă – e cea a oamenilor care, fără a comenta pro sau contra RMGC, vă oferă, mai fiecăruia, fie sfaturi, fie sprijin personal. E o reacţie minunată, cum nu se poate mai umană şi onestă la dramele voastre personale. Aţi fi obţinut, probabil, acelaşi rezultat apelând, de Paşte sau de Crăciun sau oricând, la o televiziune care, fără a primi în schimb munţi de bani, să vă difuzeze o singură dată povestea. S-ar fi evitat, astfel, crearea legăturii absolut (una, în realitate, absolut ne-necesară) între dramele voastre şi Proiectul minier Roşia Montană.

Fiindcă – şi acesta e argumentul meu cel mai important – niciodată situaţia unui om inteligent şi harnic nu e de aşa natură, încât să existe o singură rezolvare, şi aceea foarte, foarte dăunătoare pentru ceilalţi. Când spuneţi că sau se va face minerit de suprafaţă, cu cianură, la Roşia, sau veţi muri de foame, nu numai că e o exagerare cusută cu aţa albă a pr-ului, mă veţi scuza, corporatist, dar mă obligaţi pe mine, România, a mă gândi dacă e mai importantă soarta voastră, sau a… celorlalţi. Şi, credeţi-mă, pot fi flexibilă şi darnică, însă, cu părere de rău v-o spun, nu pot face favoritisme atât de grave. Şi, la urma-urmelor, am şi eu egoismul meu. Gândul că nişte (iarăşi mă scuz, dar încep să mă enervez) şmecheri vor să-mi taie patru munţi şi să umple cicatricea cu steril (în cea mai mare parte apă, dar şi cianuri, cianaţi, metale grele etc.) nu are cum să mă încânte. Şi, la urma-urmelor, e corpul meu, nu al vostru. E, eventual, pomenind un clişeu totuşi just, al copiilor voştri şi al copiilor acestora – şi când zic ‘voştri’, nu mă refer la voi 7, cu Bogdan Naumovici 8, ci la toţi românii ce se mai gândesc a mai  rămâne câteva generaţii aici.

Pe scurt, dragii mei Sanda, Gheorghe, Dorin, Constantin, Florea, Carol şi Alin, sunt, pe de o parte, impresionată de dramele voastre, dar pe de altă parte mă simt şantajată înspre a le răspunde cu un sacrificiu absolut disproporţionat. Ştiu – având politicienii pe care îi am – ce înseamnă să încerce tot timpul câte cineva să te fraierească, să te fure, să te utilizeze, să te posede, dacă nu în întregime, măcar pe bucăţi. Vă mai previn, aşadar, o dată că asta vi se întâmplă. Trebuie, în opinia mea, fie să opriţi acest carusel ridicol, fie – dacă sunteţi constrânşi contractual şi nu o mai puteţi face – măcar să vă asiguraţi că sunteţi plătiţi serios de către angajatorul vostru.

Îi încurajez, de asemenea, pe cetăţenii mei care au posibilitatea de a vă ajuta să vă ofere ceea ce solicitaţi atât de intens, câte un loc de muncă; sper ca, într-un gest firesc de transparenţă, imediat ce veţi dobândi o slujbă sau o sursă de venit, să cereţi rmgc retragerea clipului în care apăreţi. Personal, nu cred că o asemenea dorinţă vă va fi respectată – însă v-aş sfătui să o formulaţi totuşi, pentru a afla o dată pentru totdeauna dacă (fiind sau nu conştienţi de asta) aţi fost, din punctul de vedere al Companiei, cumpăraţi.

Un ultim alineat dedicat celuilalt ‘fiu al meu’ implicat în această poveste, lui Bogdan Naumovici. Pe vremea genialei reclame care parodia Războiul Stelelor, am fost realmente mândră (eu şi muuulţi cetăţeni ai mei) că atâta inteligenţă şi, mai ales, atât simţ al umorului pot proveni de aici. Astăzi, sunt oarecum jenată de involuţia începută cu ‘ce-ai face cu 4 miliarde de dolari?’, continuată cu ‘te-ai gândit vreodată câte locuri de muncă…’ şi sfârşită (sau, în fine, sper!) cu clipurile… voastre. Dacă aş putea, le-aş opri, fiindcă oricum am probleme internaţionale serioase din cauza altor cerşetori care, întrebaţi, se recunosc sau se declară a fi români. Dar, în fine, CNA-ul meu e limitat şi el de nişte legi şi regulamente – şi, probabil, nu s-a gândit nimeni că s-ar putea ajunge atât de… jos, în materie de advertising. Scala de măsurare/ apreciere/ e făcută pentru vremuri şi oameni normali; acest domn Leo Burnett, sau cum l-o fi chemând, a ştiut să se plaseze, vorba aceea, ‘sub radar’. Pentru cerşetoria indivizilor nefericiţi, avem legi; pentru cea a companiilor capabile să investească miliarde în media, din păcate, nu.

În sfârşit: îmi mai cer scuze o dată că nu sunt dispusă să mă sacrific, pe mine dimpreună cu ai voştri concetăţeni, pentru cauza, în opinia mea aberantă (prin scopuri, prin metode, prin consecinţe) pe care o sprijiniţi. Îmi mai exprim o dată convingerea că puteţi găsi soluţii de mai mică anvergură – fireşte, dacă ‘asocierea’ însăşi cu RMGC nu v-a rezolvat deja problemele financiare. Vă urez sănătate şi un viitor decent, într-un mediu şi o zonă ne-distruse ecologic, patrimonial şi identitar.

A voastră, aceeaşi,

România.

_________________

*  Preîntâmpinare a eventualelor replici postace de genul “cum îşi permite Cornel Vîlcu să scrie o scrisoare în numele României?”: am precizat în titlu că acesta e un răspuns, din mai multe posibile; sunt pluralist şi prin educaţie, şi prin opţiune – aşa că sunteţi liberi să formulaţi altele. Cred sincer că, dacă retorica rmgc îşi permite să adreseze scrisori ţării, şi retorica mea poate răspunde în numele ei.

** Da, pe pagina de internet respectivă scrie ‘o iniţiativă a oamenilor din Roşia Montană’, iar numele companiei nu apare nicăieri ca sponsor. Dar mă gândesc eu că n-au avut cei şapte ‘roşieni’ banii necesari pentru a inunda televiziunile şi, prin ele, casele şi conştiinţele noastre cu poveştile lor. În spatele întregii trebi (ca şi, de exemplu, în spatele Comisiei ‘independente’ pentru patrimoniul local), deduc eu, stau fie cei de la RMGC, fie cei de la UNESCO. Iar prima variantă îmi pare mult mai probabilă.

 

Foto: Scrisoarecatreromania.ro

 


33 de comentarii

 1. nu este o scrisoarea a romaniei, este o scrisoarea a unui roman. un alt roman egoist care nu aceepta ca si altii sa aiba sansa la o viata mai buna. efectiv sunt oameni in tara asta care refuza altora dreptul de a munci. si tot pentru binele nostru ar fi munca lor. pentru ca profitul din muntii aia ajunge si la noi. economia noastra va fi ajutata. in tara noastra va fi redus numarul de someri, tot noi vom incasa taxele si impozitele aplicate companiei. nu-i corect ca un proiect atat de bun sa fie oprit din cauza egoismului si a mentalitatii de tipul ” sa moara si capra vecinului” de care inca prea multi se lipesc.

   • Dupa ce se termina exploatarea peste 20 de ani, zona deja o sa fie reabilitata si ecolozizata, poti face turism de exemplu, pentru ca lumea o sa aibe ce sa viziteze, dar de aici oricum ar iesi sume mici. Cel mai bine statul ar reinvesti in alte industrii in zona

    • Adica o sa traga o folie peste rahat peste care vine un strat vegetal de 10-15 cm. Sub ala nu creste absolut nimic.

     Care alte industii in zona? Ca mina de cupru au inchis-o ca sa vina s-o preia RMGC pe bani marunti. Infrastructura e gata facuta.

   • Hai tu cu ideile ce sa munceasca daca in zona nu exista nimic? Vrei sa spui sa impleteasca nuiele si sa se duca la cules de ciuperci? Astea sunt alternativele propuse la fan fest

    • Sa faca ce-au facut pana acum. Sa mearga la coasa, la fan, sa tina vaci, oi, porci, sa-si faca o gradina de zarzavaturi, sa sparga lemne, sa faca palinca, sa inspire aer curat si sa traiasca bine. Audi Q7, aur si dinalea = false valori. Da, vreau sa spun sa impleteasca nuiele si sa culeaga ciuperci (pana mai sunt) daca asta le place si au chemare. E mult mai sanatos decat sa se mute intr-un cartier periferic din Alba, in case facute de RMGC cu materiale cat mai ieftine, sa plateasca impozite mai mari si sa stea internati la nebuni pe motiv de depresie. Iar daca vor bani sa plece din tara la capsuniade vreo 2-3 luni pe an. Sa nu se intinde mai mult decat le e plapuma. Ah da, si sa dea foc la sediul RMGC.

     Am fost la Rosia de mai multe ori si nu pot a spun a nu exista “nimic”. Daca nu era nimic n-as fi revenit.

 2. “Da, pe pagina de internet respectivă scrie ‘o iniţiativă a oamenilor din Roşia Montană’, iar numele companiei nu apare nicăieri ca sponsor.”
  Informatii de pe RoTLD:
  Domain Name: scrisoarecatreromania.ro
  […]
  Registration Date: 2011-03-07
  […]
  Domain Holder
  […]
  Rosia Montana Gold Corporation Sa
  […]

  • mihai,te bazezi pe faptul ca nimeni nu intra pe site, sau tu esti cel care nu s-a sinchisit sa intre sa verifice daca ce zice omul ala acolo tine cat de cat si de realitate. Scrie foarte clar ” o initiativa a oamenilor din rosia montana sprijinita de rmgc”. in mod evident nu ar fi avut ei posibilitatea sa plateasca spatiu publicitar pe site-uri si la televizor. dar asta nu face cu nimic mai putin importante povestile astea. mai ales cand ele sunt doar o mica parte din sutele de oameni care traiesc acolo. sunt atat de mult altii in aceeasi situatie. ce e atat de gresit in a cere un loc de munca?

   • Dragă Adi, dragi postaci,

    sunt plăcut impresionat de faptul că aţi adăugat, după apariţia scrisorii mele, precizarea ‘sprijinit de RMGC’ pe site-ul vostru; dar ar trebui să aveţi grijă cu poziţionarea textului în pagină, prea se vede că e făcută în grabă treaba. Vorbiţi cu administratorul, ca să pună acronimul angajatorului vostru în acelaşi rând cu textul, că se încalecă rmgc şi chenarul de mai jos!

    Voi chiar n-aveţi un supraveghetor acolo, la departamentul pptncr de la rmgc? Măi, ce v-aş tăia eu 10 la sută din venituri pentru munca asta de amatori! 🙂

  • Oamenii de acolo abia traiesc de pe o zi pe alta si tu te asteptai sa fie site-ul si domeniul lor, mai ales cand scrie clar sa este initiativa lor dar ca e sustinut de rmgc? sustinut=finantat

 3. care este de fapt problema, faptul ca aceasta companie sustine comunitatea? din pacate este singura care incearca sa inteleaga cat de cat problemele lor. sunt singurii care au venit in sprijinul lor pana acum. toate ong-urile care au trecut pe-acolo..nu au auzit nicio stire despre niciunl sa fi facut si altceva in afara de valva fara rost. nu stiti decat sa criticati cu asprime. sunt oameni care isi doresc niste locuri de munca.cine suntem noi sa le interzicem dreptul de a avea parte de asa ceva? atat de egoisti am devenit? rosia montana se poate dezvolta cu niste investitii plasate corect.daca stau degeaba nu rezolva nimic.

  • Oh, da, RMGC sunt singurii care inteleg problemele oamenilor ce stau cu fundul pe un maldar de aur. Pana pleaca de acolo si le dau voie sa scurme. Vai saracii oamni isi doresc doar niste locuri de munca si singura lor sansa e industira scurmatului dupa chestii sclipitoare.

  • Din cate stiu eu ONGurile nu au in obiectul lor de activitate sa dezvolte industrii nici macar in Rosia Montana. Astfel de atributii revin guvernului. El trebuie sa aiba o strategie de dezvoltare si sa ofere alternative si locuri de munca. Oamenii aceia ar trebui sa arate cu degetul catre guvernele care le-au taiat dreptul la munca si la un trai decent declarand zona monoindustriala si nelasand sa se mai dezvolte nimic. Dar se vede treaba ca unii ca tine o duc foarte bine din aceasta situatie ca te-am vazut ca postac RMGC pe toate site-urile unde se scrie despre Rosia Montana. Si sunt convinsa ca nu esti din zona ca internetul merge peste tot doar. Asa ca nici macar munca de postac nu e facut cu localnici. Asa ca voi astia platiti de RMGC le luati painea de la gura oamenilor de la Rosia Montana!

 4. Proiectul nu reprezinta rezolvarea pentru problemele personale a catorva oameni, ci o cale de a stabiliza economia, de a genera venituri suplimentare la bugetul statului, locuri de munca, de a beneficia de investitii pe care nu ni le permitem, de a mai avansa si de a nu mai ramane cea mai saraca tara din Europa in care prin unele zone oamenii traiesc ca in Evul Mediu.

  • Aha, vom avansa scurmand in pamant dupa chestii stralucitoare. Nu este o solutie pe termen lung. Dupa ce se va inchide mina oamenii din zona vor fi intr-o situatie mult mai precara decat cea in care se afla acum. Iar statul si economia nationala vor castiga prea putin din toata afacerea asta. Am mai fost trasi pe sfoara deja de catre alte corporatii.

   • Uite asta e diferenta ca statul o sa castige destul de mult din afacerea asta, fara ca sa investeasca ceva. Daca statul ar veni cu un plan de reinvestire a profitului care o sa il faca(nu doar in zona ci si in tara) atunci problemele post exploatare ar disparea

 5. Daca ne uitam din punct de vedere economic , economia romaniaei are multe de castigat, mai ales dupa plecarea nokia care a lasat o gaura importanta la buget fiind al 2lea exportator din tara. Din punct de vedere ecologic sta bine…ce mai vrem in plus?

   • Craterul o sa ramana oricine ar exploata si oricand ar face asta, acum sau peste o suta de ani. Ca beneficii peste 50% din profit conteaza si ecologizarile si patrimoniul. Sa nu uitam totusi ca proiectul nici nu a fost discutat inca de ministerul economiei

    • Exista si exploatari subterane duap caren u ramane crater. Beneficii, profit, buzzwords, do you hear the buzz. Bzzzt! N-o sa ecologizeze nimeni nimic. folie peste, strat vegetal, un pic de iarba si pa. Peste doi-trei ani, ploi, chestii, aluneca alea in jos si iese rahatul la suprafata.

 6. e o alta parere care insumeaza o romaniei intreaga, interesant, si cam ipocrit in acelsi timp consider eu, nu se ia in calcul decat ceea ce ii convine autorului si nu vorbim doar de acest articol si in principiu de toate pe acest subiect, care de care m-am plictisit groaznic

 7. Mai oamenilor, nu va mai obositi degeaba. La banii nostri o sa va cumparam si pe voi si sanatatea voastra si dupa ce se termina exploatarea statul va mari bugestul pentru asigurarile de sanatate. Cat despre Apuseni o sa construim un mare sarcofac din ciment peste ei si ii declaram zona de control permanent. S-a rezolvat cu Cernobal, rezolvam si acolo. Cat despre oamenii din zona si copiii lor, o sa le ramana tonele de fiare vechi de la vechea uzina. Hai nu va mai speriati ca nu-i asa rau.

  • Se vede ca nu sti care e diferenta intre o tragedie gen cea de la Cernobal si ce s-ar putea intampla la Rosia in cazul cel mai rau. Cernobal e de cateva mii de ori mai grav, la Rosia sunt sanse miniem sa se intample ceva. Apropo daca tot vrei sa fii “ecologist” si dai Cernobal ca exemplu milieteaza pentru inchiderea centralei de la Cernavoda mai bine 😉

 8. Thank U, thank U, TOTB! Re-publicând scrisoarea ‘României’, mi-aţi îndeplinit un vis mai vechi, cel de a avea şi eu postacii mei! Eram gelos pe Mihai Goţiu, de exemplu, sau pe cei de la Cotidianul… În sfârşit, am intrat şi eu în rândul lumii bune. Ţin să le mulţumesc pe această cale lui Dan, Mihai [sper că numele de familie nu e Goţiu! :)], Adi, ca şi Nataliei, Danei, Alinei şi mai ales Karlei, care mă ia la rost cu toate că s-a plictisit de subiect. Tuturor celorlalţi, două link-uri dedicate postacilor în general, şi celor RMGC-işti cu şi-mai-mult-drag: http://cornelvilcu.blogspot.com/2011/09/de-la-brotac-la-postac-sau-despre.html
  http://blog.activewatch.ro/rubrica-cetateanului-necenzurat/postacocalipsa/
  semnez, cu bucurie şi încă o dedicaţie Nataliei, prima mea postacă – al Dvs. Cornel Vîlcu, român egoist…

 9. Dragii mei postaci,

  Sa zicem ca se deschide mina, putin probabil, dar sa zicem. Doamna care croseteaza sosete cum o sa beneficieze de aceasta noua oportunitate? O vedeti voi pe doamna in postura de miner? O vedeti cu tarnacopul in spate? Dar ce tarnacop, ca mineritul actual se face cu buldozere, dinamite, cianura si computere. O vedeti pe doamna lcrand undeva in aceste branse? Evident ca nu si propaganda voastra nu tine nici macar la cei mai idioti telepiteci. Deci, puneti mana si mai invatati cum sa manipulati.

  • Ionuţ, eşti răutăcios, egoist şi priveşti cu ochelari de cal, spre deosebire de rmgc şi-ai lui, care au privire panoramică. E evident că d-na Sanda va croşeta ciorapi pentru miile de mineri, ingineri, şoferi, mecanici de locomotivă, posta… pardon, ofiţeri de PR, care vor lucra pentru proiect. Vor fi ciorapi speciali, impermeabili la cianură; se pot purta şi pe faţă, cu găurile necesare pentru ochi şi nas.

 10. Bravo, postaci! În sfârşit, au scris numele RMGC pe site-ul cu pricina şi, după intervenţia mea de mai sus, l-au şi aşezat în pagină ca lumea. Totul, pentru ca pps-ul meu de mai sus să pară ridicol. No problemo, dragii mei – nu cu amănuntele cred că trebuie să vă bateţi.

 11. Pingback: RMGC: acuzatii asupra modului in care sunt recrutati protagonistii pentru spoturile TV | Ciprian Dragomir

 12. Pingback: Eroi de tip nou: luptătorul împotriva postacilor. Gherila virtuală | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger