Un raport ONU contrazice corporațiile: Putem hrăni populația lumii fără pesticide

0

Teoria că pesticidele sunt esențiale pentru a hrăni o populație globală în creștere este un mit, susțin experți ai ONU în alimentație și poluare.

Un nou raport critică dur corporațiile care produc pesticide pentru “negarea sistematică a daunelor”, “tactici agresive și imorale de marketing” și pentru un lobby pe lângă guverne care a obstrucționat reforme și a paralizat restricțiile globale în ce privește pesticidele.

Raportul mai arată că pesticidele au “impact catastrofic asupra mediului, sănătății umane și societății”, referindu-se la 200.000 de decese pe an din cauza otrăvirii. Autorii raportului susțin: “e timpul să creăm un proces global de tranziție către mâncare și producție agricolă mai sigure și mai sănătoase”.

Se estimează că populația globală va crește de 7 miliarde la 9 miliarde până în 2050. Industria pesticidelor susține că produsele sale – o piață de aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an – sunt vitale în asigurarea unui volum de hrană suficient.

“E un mit”, spune Hilal Elver, raportor ONU pentru dreptul la hrană. “Folosirea mai multor pesticide nu are legătură cu eradicarea foametei. Potrivit Organizației pentru Hrană și Agricultură a ONU putem hrăni 9 miliarde de oameni azi. Producția este în creștere, dar problemele sunt sărăcia, inegalitatea și distribuția”.

Elver spune că mare parte din pesticide sunt folosite pe plantații de soia și ulei de palmier, nu pe culturi de plante care hrănesc oamenii. “Corporațiile nu se ocupă de combaterea foametei, ci de agricultură la scară mare”.

Raportul arată că doar 35% din țările în curs de dezvoltare  au un sistem de reglementare a pesticidelor și chiar unde există implementarea e problematică. De asemenea, sunt cazuri în care se produc pesticide pentru export în țări în care a fost interzisă folosirea pesticidelor.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger