Newyorchezul Kenneth Shinozuka are un bunic care suferă de Alzheimer şi, ca urmare a bolii sale, pleacă adesea nesupravegheat de acasă, fără a mai şti să se întoarcă. După numeroase accidente provocate de aceste plimbări, băiatul de 15 ani a găsit o soluţie pentru a-i preveni pe cei ce se îngrijesc de pacienţi că aceştia din urmă au plecat de acasă. Această idee i-a adus tânărului un loc printre cei 15 finalişti ai Google Global Science Fair.
Sistemul creat de Shinozuka declanşează wireless o alarmă pe telefonul mobil al celui / celei care are în îngrijirea sa un bolnav de Alzheimer. Băiatul a pus la punct un senzor extrem de fin, imprimat cu cerneală sensibilă la presiune, bună conductoare pentru electricitate. Acesta, conectat la un circuit wireless de mărimea unei monede, poate fi ataşat la piciorul pacientului sau introdus într-o şosetă. Atunci când bolnavul pleacă din pat, presiunea determină sistemul să trimită un semnal către smartphone, prin intermediul unei aplicaţii concepute în întregime de Kenneth.
În timpul perioadei de probă, care a durat şase luni, prototipul acestui sistem a detectat cu acurateţe de 100% tentativele bunicului său de a pleca nesupravegheat la plimbare – 437 la număr. De asemenea, adolescentul intenţionează să folosească datele primite prin intermediul senzorului pentru a studia dacă există vreo corelaţie între activităţile diurne ale bunicului şi plimbările lui nocturne. Shinozuka produce acum sute de astfel de senzori, pe care îi va dona azilurilor de bătrâni, unde se află pacienţi cu Alzheimer.
Sursa: Business Insider
Puteţi citi şi:
10 inventatori adolescenţi care au făcut lumea mai bună în 2013
Un puşti a inventat un dispozitiv care ar putea salva nenumărate vieţi
Adolescentul care a găsit o soluţie alternativă pentru tratarea cancerului pancreatic