Un puşti a inventat un dispozitiv care ar putea salva nenumărate vieţi

2

Jack Andraka e un elev de liceu care, împreună cu o colegă, Chloe Diggs, şi-a luat foarte în serios orele de educaţie pentru mediul înconjurător. Pentru această materie, cei doi adolescenţi au creat un senzor care poate detecta foarte rapid şi eficient substanţele care contaminează apa. Invenţia lor a primit recent un premiu în valoare de 50.000 de dolari, în cadrul unui concurs lansat de Siemens adresat tinerilor care pot găsi soluţii la problemele arzătoare cu care se confruntă omenirea.

 

3030503-inline-i-jack-and-beaker

 

Andraka, deşi nici nu a terminat liceul, nu se află la prima invenţie care atrage atenţia cercetătorilor: puştiul a mai conceput un senzor care detectează cancerul, premiat în cadrul unui târg de ştiinţă organizat de Intel, şi un dispozitiv portabil care detectează substanţele explozibile şi substanţele poluante. Acum, alături de Chloe Diggs, băiatul a pus la punct un biosenzor pe bază de microfluide care poate detecta substanţele care contaminează apa. “A trebuit să ne dăm seama cum putem produce structuri microfluide în condiţiile unui laborator de la şcoală. Pentru asta, a fost nevoie să găsim proceduri noi şi ne-am creat singuri ustensilele,” spune adolescentul american.

Potrivit acestuia, noul dispozitiv poate detecta şase dintre principalele substanţe care contaminează apa: mercur, plumb, cadmiu, cupru, glifosat (erbicid foarte răspândit) şi atrazină (o substanţă de bază pentru multe erbicide). Costurile de producţie ale dispozitivului, care are dimensiunea unui card, sunt foarte scăzute. Cu circa un dolar, biosenzorul este de 200.000 de ori mai ieftin decât dispozitivele cu funcţii similare disponibile momentan şi este de 25 de ori mai eficient. Mai multe detalii tehnice despre acest senzor puteţi afla din descrierea proiectului.

În viitorul imediat, Andraka, tânărul care inventase dispozitivul pentru detectarea cancerului la vârsta de 16 ani, va testa la scară largă acest senzor în Maryland, unde locuieşte. De asemenea, alături de partenera sa de proiect, intenţionează să creeze un alt dispozitiv care poate interpreta rezultatele înregistrate de senzor cu ajutorul telefonului mobil, pentru ca utilizatorii să poată evalua rapid calitatea apei şi să afişeze rezultatele online, într-o bază de date. Andraka se află, de asemenea, în finala unui alt concurs organizat de Intel, unde speră să câştige cei 10 milioane de dolari puşi la bătaie pentru crearea unui dispozitiv care poate diagnostica până la 15 boli pentru 30 de pacienţi în doar 3 de zile.

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

Zece inventatori adolescenţi care au făcut lumea mai bună în 2013

O adolescentă din Canada a inventat lanterna alimentată de căldura mâinii

O adolescentă de 16 ani şi-a creat propria metodă de generare a biocombustibililor


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger