Un profesor de știința mediului s-a mutat într-un tomberon

0

Acum doi ani, când bea o cafea la Starbucks, profesorul Jeff Wilson, care preda la Universitatea Huston Tillotson din Austin, Texas, a avut ceea ce numește el un moment de luciditate, scrie Fastcoexist. S-a uitat pe geam, a văzut în parcare un tomberon de trei metri pătrați și a avut un flash că se va muta acolo. Un an mai târziu, când i-a expirat contractul de închiriere, a anunțat pe Facebook că își vinde mobilierul, hainele, electrocasnicele și tot ce mai avea prin apartament cu 1 dolar bucata. Persoanele nu puteau cumpăra mai mult de cinci obiecte fiecare.

 

 

A vândut tot până noaptea și a rămas doar cu cele trebuincioase pentru viața în tomberon. Nu și-a pierdut nici mințile, și nici jobul de la universitate. După ce și-a vândut tot ce avea, Jeff Wilson a dormit timp de șapte luni pe podeaua biroului său de la universitate, în secret. Acum, însă, planul său de a locui în tomberon este aprobat de conducerea instituției ca experiment didactic în vederea traiului cu impact redus asupra mediului. Inițiativa sa se numește The Dumpster Project și e menită să arate că oamenii pot trăi într-un tomberon. Pe site-ul proiectului se poate compara impactul unei locuințe cu cel al unui tomberon.

Tomberonul în care va locui Wilson are trei metri pătrați, adică 1% din dimensiunea unei locuințe americane noi din 2011. Micul spațiu va servi ca sală de clasă, studenții urmând să petreacă un an transformând tomberonul într-un spațiu de locuit prietenos cu mediul. La început, însă, profesorul de 1,8 metri va fi nevoit să doarmă cu sacul de dormit pe podea, cu o parte a corpului ieșită în afară, va transporta apă din lac în găleți și o va filtra. Pe viitor, el și studenții săi vor face locul mai confortabil, instalându-i și aer condiționat, lumină și o toaletă. Într-un final, Wilson își imaginează becuri eficiente energetic și toalete care generază energie. Aflați mai multe detalii pe Fastcoexist și pe pagina proiectului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger