Un primar din Ungaria îşi închiriază satul pentru a-l păstra în viaţă

0

Primarul satului Megyer, Kristof Pajer, a dat la închiriat aproape toată localitatea, inclusiv caii, vacile şi staţia de autobuz, într-un efort de a aduce bani la bugetul local, scrie The Guardian. Pentru 210 000 forinţi (în jur de 700 de euro) pe zi, părţile interesate pot închiria toate amenajările din satul în mare parte părăsit de oameni, care mai are doar 18 locuitori. În ofertă a fost pusă la bătaie şi titulatura de viceprimar.

 

 

Un anunţ publicitar postat pe net spune că pot fi închiriate toate cele patru străzi ale localităţii, două asfaltate şi două cu pietriş, precum şi primăria, căminul cultural, staţia de autobuz şi şapte case “în stil ţărănesc”, complet utilate. “O lege pe care am pus-o în vigoare îi permite unei persoane din afară să fie viceprimar un weekend şi chiar să schimbe numele străzilor dacă vrea”, spune Kristof Pajer pentru AFP. Chiriaşii mai pot folosi cei şase cai, cele două vaci, cele trei oi, coteţele de păsări şi cele patru hectare de teren agricol ale cooperativei satului.

Un inginer în vârstă de 42 de ani din Budapesta, Pajer spune că s-a îndrăgostit de sătucul pitoresc când a trecut prima oară pe lângă el acum 10 ani. Un an mai târziu, la scurt timp după ce şi-a cumpărat o proprietate acolo, a fost ales primar. Acum, scopul lui e să salveze Megyer de la moartea lentă de care suferă multe sate ungureşti izolate, de unde tinerii pleacă la Budapesta sau peste hotare cât pot de repede. Doar cinci din cele 20 de case din satul de închiriat sunt locuite tot anul. “Megyer a fost tot timpul sărac, dar şi-a păstrat atmosfera rustică fermecătoare”, spune Pajer, care în mare parte locuieşte şi munceşte în Budapesta, vizitând satul o dată pe săptămână. “Sper ca anunţul să-i aducă lui Megyer nişte bani şi, cel mai important, nişte atenţie”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger