Un prim succes: Legea antreprenorului social, trimisă la evaluare

0

Ieri, în cadrul sesiunii de plen a Camerei Deputaţilor, Proiectul Legii Antreprenorului Social a fost retrimis spre evaluare către Comisia de Politică EconomicăEugen Nicolaescu, reprezentant PNL, a precizat că “legea are unele inadvertențe care trebuie corectate, inadvertențe care au fost semnalate de numeroase organizaţii neguvernamentale”.

16 organizaţii au fost prezente ieri la şedinţa de plen de la Camera Deputaţilor  şi au susţinut dezaprobarea față de acest proiect legislativ greşit: Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia Estuar, ONPHR,  Romanian Angel Appeal, Asociaţia Pro Democraţia, Asociaţia Salvaţi Dunărea  şi Delta, Viitor Plus, Ateliere Fără Frontiere, Asociaţia Omnimind, CARP  Omenia, Terra Mileniul III, REPER 21, Federaţia Naţională a Asistenţilor  Sociali, Fundaţia Motivation, Federaţia Filantropia, Fundaţia Noi Orizonturi. În ultima săptămână, în întreaga ţară, organizaţiile şi-au exprimat dezacordul față de controversatul proiect legislativ. În Timişoara, Iaşi, Neamţ, Craiova, Târgu Mureş vocea ONGurilor s-a făcut auzită în presa locală.

Legea propusă contravine teoriei şi practicii europene şi internaționale în materie şi pleacă de la falsa premisă că actorii economiei sociale nu există în România şi că este nevoie de înfiinţarea lor. Sunt ignorate peste 26.000 de organizaţii, actori important ai  economiei sociale din România, care generează 165.000 de locuri de muncă, adică 4,3% din locurile de muncă din sectorul privat din România. Societatea civilă dezaprobă o lege absurdă prin care statul şi corporaţiile sunt declaraţi antreprenori sociali, iar adevăraţii actori ai economiei sociale (asociaţii, fundaţii, cooperative, CAR-uri etc.) pot fi doar parteneri ai acestora. Revenirea Proiectului de lege in Comisia de Politică Economică, Reformă şi Privatizare îndeamnă societatea civilă să lupte în continuare împotriva adoptării unei legi greșite.

Coaliţia Economiei Sociale a derulat o campanie intensă în ultimele luni, în dorinţa de a împiedica aprobarea unei legi greşite. Coaliţia, creată la iniţiativa Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) şi formată din 140 de organizaţii din întreaga ţară, a dezaprobat încă de la început Proiectul “Legii antreprenorului social”, iniţiat de deputatul PSD Iulian Iancu.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger