Un preot anti-minerit din Filipine a câştigat premiul de mediu al lumii

0

Edwin Gariguez, preotul catolic de pe insula Mindoro (Filipine) care i-a mobilizat pe indigeni împotriva unui proiect minier, s-a numărat printre cei şase câştigători ai distincţiei Goldman Environmental Prize 2012. Preotul a primit premiul pentru că “a condus o mişcare grassroots împotriva unei mari mine de nichel pentru a proteja biodiversitatea şi indigenii din Mindoro”.

 

 

Gariguez fusese liderul unei delegaţii misionare în Mindoro înainte ca, în 2010, să fie numit secretar general al Secretariatului Naţional pentru Acţiune Socială, Justiţie şi Pace, o divizie a Conferinţei Episcopilor Catolici din Filipine. În Mindoro, preotul a manifestat împotriva operaţinilor companiei Intex Resources din Norvegia, al cărei proiect minier de exploatarea a nichelului se întinde pe 11.216 hectare din patru oraşe ale insulei. În noiembrie 2009, Gariguez a condus un grup de 25 de băştinaşi care au făcut greva foamei timp de 11 zile în faţa Departamentului de Mediu şi Resurse Naturale pentru a bloca operaţiunile de minerit. Protestul s-a încheiat după ce departamentul a suspendat avizul de mediu al proiectului.

“Apărarea drepturilor celor săraci ar trebui să aibă întâietate în faţa lăcomiei corporatiste”, a spus preotul în timpul discursului de acceptarea a premiului. “Adevărata dezvoltare trebuie să pună pe primul loc nevoia de a asigura sustenabilitate ecologică în detrimentul profitabilităţii de piaţă. Nu trebuie să sacrificăm niciodată oamenii şi mediul pentru beneficiile pe termen scurt ale câtorva oameni”.

 

 

Sursa: Inquirer.net

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger