Un portal Transparency International pentru alegerile parlamentare

1

Transparency International România a lansat de curând Portalul de Integritate Alegeri Parlamentare 2012, o pagina de internet în care candidații pentru Camera Deputaților și Senat, dar și formațiunile politice din care fac parte, își vor putea face publice inițiativele în domeniul integrității, transparenței și luptei anti-corupție.

Portalul va putea fi vizionat accesând: http://www.titools.ro/alegeri2012/, sau din pagina de internet a organizației www.transparency.org.ro, secțiunea Alegeri Parlamentare 2012.

Acest demers al Transparency International România este rezultatul faptului că lipsa transparenței în multe dintre structurile statului precum și problemele de corupție cu care se confrunta România nu sunt doar aspecte teoretice ci probleme reale cu care cetățenii se confruntă zilnic și care îngreunează dezvoltarea societății în care trăim.

Corupția a ruinat economia României, a înrăutățit relațiile dintre cetățean si stat, calitatea serviciilor publice și a blocat dezvoltarea și modernizarea României de la semnarea tratatului de aderare cu Uniunea Europeană până în prezent. Conform Raportului Public al Curții de Conturi a României pe 2010, se constată o pierdere de 12.094.2621 mii RON din bugetul de stat în urma a diverse cazuri de abateri financiar-contabile.

Situația, în prezent, privind corupția din România, conform sondajului Eurobarometru2, publicat de Comisia Europeană, arată că 96% dintre români sunt “total de acord” că în ţara lor corupţia este o problemă majoră. Conform aceluiași studiu: – 89% dintre români sunt “total de acord” că există corupție în instituțiile centrale/naționale din România – 88% dintre români sunt “total de acord” că există corupție în instituțiile de la nivel local din România. De asemenea, 82% dintre români consideră corupția ca făcând parte din cultura de afaceri a țării lor.

Corupția, lipsa transparenței, superficialitatea și aroganța sunt problemele care au decredibilizat partidele politice și Parlamentul, iar prin acest portal de integritate, realizat de TI-Ro, se oferă oportunitatea pe de o parte cetățenilor să își facă auzita vocea, iar pe de altă parte candidaților să răspundă agendei cetățenilor pentru recâștigarea credibilității.

Portalul se axează pe două paliere: agenda politică și agenda cetățeanului. În primul rând, în cadrul agendei politice, candidații la alegerile Parlamentare 2012, dar și formațiunile politice din care aceștia fac parte, vor putea face publice atât programul lor cât și angajamentele lor privind integritatea publică, transparența și lupta anti-corupție. Aceste declarații vor fi publicate ad-literam, așa cum ne-au fost transmise.

În acest sens, în perioada 31 octombrie – 15 noiembrie au fost transmise cereri către candidații la alegerile Parlamentare 2012, dar și partidelor participante, de a ne transmite programul electoral al acestora în materie de integritate publică, transparență și luptă anti-corupție. Toate cererile de informaţii au fost transmise prin e-mail sau prin fax, în funcție de datele de contact pe care le-am putut identifica de pe site-urile oficiale.

Termenul intermediar de comunicare a răspunsurilor a fost 20 noiembrie 2012.

Răspunsurile primite sunt postate in acest portal pe măsura ce sunt recepționate până la momentul alegerilor. Zilnic la ora 19,00 se va face upload-ul angajamentelor trimise până la data curentă.

Gradul de răspuns arată respectul sau lipsa de respect a participanților în alegeri față de prioritatea numărul 1 a cetățenilor.

În al doilea rând, cetățenii sunt invitați să trimită propuneri de îmbunătățire a programelor politice guvernamentale, modalități și soluții în lupta împotriva corupției, fără a face referire la un anumit candidat ori o formațiune politică.

 

Pagina de dialog pusă la dispoziție pornește de la faptul că orice program politic, guvernamental este lipsit de credibilitate în lipsa măsurilor anti-corupție, care să păzească buna îndeplinire a angajamentelor economice și sociale asumate de către candidați.

Aceasta secțiune a website-ului vizează să creeze cadrul necesar pentru promovarea intereselor cetățenilor, în sensul corelării agendei politice cu cea a cetățeanului.

Nu vom publica mesajele de natură electorală la adresa partidelor politice ori a candidaților acestora. Esența acestei secțiuni este de a publica recomandările pozitive ale cetățenilor și NU sunt permise atacurile la persoane ori formațiuni politice

 


Un comentariu

  1. Un site transparent prin lipsa de conținut relevant, din păcate. Am înțeles că e așa din vina oamenilor politici care au refuzat să răspundă la întrebările lor, dar cu ce mă ajută asta pe mine acum, cu mai puțin de o săptămână înainte de alegeri?

    Mult mai util și relevant mi se pare proiectul celor de la http://hartapoliticii.ro – acolo sunt preluate automat articole care apar în câteva ziare mai importante cu privire la candidați, partide, colegii electorale, etc.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger