Un pod celebru din India ar putea fi doborât de scuipat

0

În 2010 s-a semnalat prima oară că pilonii podului Howrah din orașul indian Kolkata, capitala statului Bengalul de Vest, sunt folosiți pe post de scuipătoare de pietonii care mestecă gutkha, un produs din tutun cu care se delectează milioane de indieni, aflăm de pe Yahoo News. Inginerii care au studiat structura construcției au observat că traversele podului și-au pierdut deja jumătate din armătura metalică, în urma corodării produse de acizii din gutkha.

 

Foto: Flickr/manumental

 

Lions Club of Howrah, o organizație locală de voluntari care încearcă să răspundă la nevoile comunitare, a lansat la scurt timp după aceea campania “Salvați Podul Howrah de scuipat”, prin care i-a îndemnat pe trecători să nu mai scuipe pe pod. În Kolkata, urmele maronii-roșiatice ale produsului din tutun sunt vizibile peste tot, pe trotuare, pe străzi, pe treptele clădirilor, în ansamblurile de business sau în cele rezidențiale. Gutkha e un amestec de nuci de betel pisate (fructele cărnoase ale palmierului areca), tutun, lămâie verde, parafină și alte ingrediente “secrete” dintre care mare parte ar fi cancerigene și ar cauza dependență. Unele branduri conțin chiar și plumb, arsenic, crom, nichel și cadmiu, care sunt la fel de rele precum nicotina. La gutkha se mai adaugă și carbonat de magneziu, folosit la extinctoare și cunoscut pentru proprietățile sale cancerigene, pentru a-i spori durata de viață pe raft.

 

Foto: Nickolas Nikolic

 

Potrivit statisticilor, produsul din tutun cauzează 80.000 de cazuri de cancer oral în fiecare an, iar aroma sa de bomboane și prețul său foarte scăzut (un pliculeț se vinde cu 4-6 cenți) l-au răspândit în rândul copiilor, care îl mestecă și chiar mănâncă; în jur de 5 milioane de copii indieni sunt dependenți de gutkha și alți 5.000 îl încearcă zilnic pentru prima oară. Asta a stârnit o adevărată mișcare activistă pentru interzicerea lui. Anul trecut, câteva state au început să aplice interdicția. Aflați mai multe detalii pe Yahoo News.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger