Un pinguin cu penaj neobişnuit a fost descoperit în Antarctica

0

 

Turiştii care l-au zărit de la distanţă au fost intrigaţi de penajul maro al pinguinului, dar explicaţia aspectului acestuia este simplă: vine de la o mutaţie genetică ce îi afectează pigmentul penajului. Astfel, în loc de fracul negru cu alb la care ne aşteptăm de la un pinguin, acesta este maro cu alb.

 

Pinguinul „blond”, după cum l-au botezat turiştii care l-au filmat şi fotografiat, se află în insulele South Shetland din regiunea antarctică. Descoperirea lui a fost făcută publică pe blogul naturalistului David Stephens, care se afla în croaziera „Călătorie în Antarctica” organizată de National Geographic pentru mai mulţi turişti, pasionaţi de o asemenea aventură. Expertul în pinguini P. Dee Boersma de la Universitatea Washington din Seattle susţine că afecţiunea păsării nu este albinism, ci o altă mutaţie, isabelinism, care constă în diluarea pigmentului penajului (un studiu despre această afecţiune a fost publicat în 2009 în revista Marine Ornithology). Mutaţia provoacă o „deschidere” a culorilor închise, astfel că penajul poate căpăta nuanţe de gri, galben, maro deschis, crem.

„Acest tip de colorit al penajului este rareori întâlnit în multitudinea de specii de pinguini”, a mai spus Boersma, care a precizat că aspectul păsării este uşor de interpretat drept albinism de la distanţă. Oricât de interesantă ar fi apariţia unui astfel de pinguin pentru turişti sau oamenii de ştiinţă, pentru pasăre, coloritul acesta poate fi cauza unor mari probleme, mai susţine specialistul. Fracul negru ajută pinguinii să se camufleze, să scape de prădători ori să păcălească prada vânată. În cazul pinguinului maro, este posibil ca şansele sale de supravieţuire să fie afectate de culoarea neobişnuită, prea deschisă, a penajului său. Nu există studii care să certifice asemenea supoziţii, susţine Boersma, dar temerile sale sunt împărtăşite şi de alţi oameni de ştiinţă. Cei care au observat în natură, direct, astfel de păsări, spun că, în ciuda pescuitului puţin mai dificil pentru ele, partea de împerechere şi reproducere decurgea absolut normal.

 

Sursa: National Geographic

Foto: David Stephens, National Geographic Expeditions

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger