Un pastafarian german cere recunoaşterea Bisericii Monstrului Zburător din Spaghete

2

Pastafarianismul, în caz că încă nu aţi auzit de el, este o satiră la adresa religiei, care a pus în locul figurii zeităţii centrale un monstru zburător din spaghete, cu ochi de chiftele. Curentul are, însă, şi adepţi care iau lucrurile mult mai în serios decât chiar “întemeietorul” său.

 

 

Astfel, pensionarul german Rüdiger Weida, de 63 de ani, şi-a făcut propria biserică în oraşul Templin, în luna septembrie a anului trecut şi încearcă să obţină recunoaşterea legală a acesteia de către stat. Slujba săptămânală la biserica lui Weida se ţine în fiecare vineri, la zece dimineaţa şi seamănă, oarecum, cu slujbele creştine: există un altar, un timp pentru rugăciune, citiri din scriptură, cântece şi împărtăşania. Însă, în loc de vin şi pâine, slujba se ţine cu bere şi spaghete, iar credincioşii spun “Ramen” în loc de “Amin” şi cântă “bere-aleluia” la finalul slujbei. Liderul bisericii îşi spune “Bruder Spaghettus” şi are funcţia de “noodler” – adică prezidează slujba îmbrăcat într-o robă lungă şi galbenă şi cu un patrafir roz.

Întrebat dacă într-adevăr crede în Monstrul Zburător din Spaghete, Weida răspunde: “Este o întrebare dificilă pentru un pastafarian. Suntem divizaţi în interior, cu toţii: o parte din noi crede cu adevărat, cealaltă parte ştie că el nu există”. Absurdul declaraţiei ţine de esenţa acestei religii bizare. Şi lucrurile nu se opresc aici: Weida spune că el crede în existenţa unei vieţi de după moarte, de tip rai, care presupune cantităţi mari de bere la discreţie şi un număr remarcabil de femei care fac striptease. Dincolo de credinţele mai mult sau mai puţin bizare ale pastafarienilor, Weida crede că religia lor merită să fie recunoscută oficial, deoarece, spune el, religiile oficial recunoscute de statul german se bucură de un anumit statut şi diverse drepturi – inclusiv finanţări guvernamentale care să le ajute să existe şi să se administreze.

Din acest motiv, el cere recunoaşterea oficială a Bisericii Monstrului Zburător din Spaghete şi s-ar putea să aibă câştig de cauză: primarul oraşului Templin, unde se află biserica, nu frecventează nicio altă biserică şi deja i-a acordat lui Weida autorizaţia de a plasa însemne publice oficiale legate de slujbele ţinute la biserica lui. “Suntem un oraş tolerant şi nu ar fi corect să discriminăm minorităţile”, a explicat primarul. “Totodată, oamenii ar trebui să aibă simţul umorului şi să fie în stare să suporte şi criticile”, a continuat el. Desigur, nu toată lumea se amuză de demersul pastafarianului Weida: preotul catolic din Templin spune că pastafarienii vor să fie “şi pe drum, şi pe lângă drum”. “Este evident că nu e o biserică adevărată. Este o parodie de biserică. Trebuie să respectăm credinţele diferite, dar această parodie este supărătoare”, a declarat acesta. Şi câţiva oficiali germani consideră la fel şi solicită înlăturarea însemnelor cu spaghete din oraş.

 

Surse şi foto: PRI, OC

 

Puteţi citi şi:

Un pastafarian a fost discriminat la obţinerea permisului de conducere

În ce mai crede lumea: Pastafarianismul (Biserica Spaghetelor Zburătoare)

Pastafarianul care a convins autorităţile că o strecurătoare e un obiect de port religios


2 comentarii

  1. Umorul nebun al tipului are un simbure de adevar.
    Dece n-ar fi luat in serios acest om cand altul mai putin credibil si moral ,un pedofil recunoscut,criminal,vagabond,mincinos si intretinutul unei femei batrane,poet nereusit ,destrabalat si codos, are voie s-o faca .Este o problema de bun gust si credibilitate.Poti sa te c….in gustul unora?!

  2. Umorul nebun al tipului are un simbure de adevar.
    Dece n-ar fi luat in serios acest om cand altul mai putin credibil si moral ,un pedofil recunoscut,criminal,vagabond,mincinos si intretinut unei femei batrane,poet nereusit ,destrabalat si codos, are voie s-o faca .Este o problema de bun gust si credibilitate.Poti sa te c….in gustul unora?!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger