Un pas mai aproape de citirea gândurilor

0

Oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate prin care pot privi formarea cuvintelor într-o anumită zonă a creierului. În viitor, acest lucru le-ar putea permite oamenilor cu dizabilităţi de vorbire să se exprime.

Folosindu-se de electrozi, o echipă de cercetători a localizat o zonă din creier implicată în formarea a peste 40 de sunete din limba engleză. Fiecare dintre aceste sunete ar putea permite unui computer să citească gândurile oamenilor, înainte ca acestea să se materializeze în cuvinte. Acest proiect, realizat de Centrul pentru Inovare în Neuroştiinţe şi Tehnologie de la Univeristatea din Washington, a implicat pacienţi care suferă de epilepsie, cărora li s-au implantat câte 64 de electrozi în cap. Pacienţii au fost rugaţi să repete sunete simple, ca “oh”, “ah”, “eh” sau “ee”, timp în care cercetătorii monitorizau zonele cerebrale Wenicke şi Broca, urmărind semnalele legate de formarea cuvintelor.

“Ceea ce demonstrează acest experiment este că în cazul creierului nu avem de-a face cu acea cutie neagră pe care am asumat-o în trecut mai degrabă din punct de vedere filosofic,” a declarat Eric Leuthardt, conducătorul experimentului, pentru Sunday Times. Acesta a observat că în creier se generează semnale când oamenii se gândesc doar la sunete, semnalele modificându-se însă odată cu pronunţia acestora. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să ajungă la concluzia că, pe viitor, gândurile oamenilor ar putea fi citite cu la fel de multă claritate ca şi când ar fi exprimate prin cuvinte. Acest lucru ar fi extrem de util pentru comunicarea cu cei care au probleme severe de limbaj, ajutându-i să se exprime doar cu puterea gândului.

Sursa: Daily Mail

Foto: Ultimatemindreading.com

 

 

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger