Un parlamentar polonez trăieşte ca un imigrant la Londra, pentru a înţelege de ce polonezii preferă Marea Britanie

0

Artur Debski, parlamentar polonez, s-a hotărât să treacă dincolo de statisticile legate de dinamicile pieţei muncii şi să înţeleagă pe propria piele de ce foarte mulţi polonezi preferă să părăsească Polonia şi să trăiască la Londra. Debski şi-a alocat un buget săptămânal de o sută de lire sterline, pentru a vedea cum se descurcă toţi muncitorii imigranţi cu această sumă în cel mai scump oraş din lume.

 

945304

 

Parlamentarul s-a mutat temporar la Londra, unde îşi caută de lucru, încearcă să închirieze un apartament şi să supravieţuiască cu doar o sută de lire sterline pe săptămână. Asemenea multor compatrioţi, Debski a ajuns în capitala britanică fără niciun contract de muncă sau de închiriere, după ce a zburat cu o cursă low-cost. Singurul ajutor pe care s-a bazat înaintea plecării a fost promisiunea vagă  a unei tinere femei din Serbia, pe care a cunoscut-o pe Facebook, de a-l găzdui în locuinţa ei închiriată de la Londra, până îşi va putea închiria de unul singur un apartament. “Nu ştiu ce mă aşteaptă acolo şi nici ce voi face. Am 45 de ani şi nu vorbesc prea bine engleză. Va trebui să muncesc cu mâinile, într-o bucătărie sau poate într-un magazin,” a explicat Debski pentru cotidianul The Telegraph. 

Miza experimentului este de a înţelege mai bine condiţiile în care trăiesc mulţi imigranţi polonezi şi a vedea astfel de ce aceştia preferă Marea Britanie Poloniei. Din 2004, când Polonia a devenit membră UE, pste un milion de cetăţeni polonezi s-au mutat în Marea Britanie. Totodată, potrivit sondajelor, circa 70% din populaţia tânără a Poloniei se gândesc la rândul lor să părăsească ţara. “E periculos să vedem atâţia tineri polonezi care se gândesc să plece. Vreau să văd cu ochii mei de ce sistemul britanic funcţionează şi de ce sistemul polonez nu funcţionează. Vreau să văd de ce oamenii sunt fericiţi în Marea Britanie şi de ce noi, polonezii, nu suntem,” a mai spus parlamentarul din partea unui partid liberal din opoziţie.

Un studiu recent arată că 72% din polonezii care s-au mutat în Marea Britanie intenţionează să rămână şi că deja îşi întemeiază familii în ţara adoptivă, apelând totodată la credite bancare. 40% dintre ei se gândesc să ceară cetăţenie britanică, în vreme ce din ce în ce mai un studiu al Băncii Naţionale Poloneze arată că aceşti oameni trimit din ce în ce mai puţini bani acasă.

Debski spune că e hotărât să-şi găsească de lucru la Londra şi că mai întâi va cere ajutorul reţelei informale de polonezi stabiliţi în capitala britanică. Dacă această cale nu va funcţiona, va merge la oficiile pentru ocuparea forţei de muncă. Decizia parlamentarului a avut parte şi de critici aprinse din partea unor comentatori politici polonezi, unii dintre ei acuzându-l că nu încearcă decât să pună la punct o strategie de imagine.

Sursa: The Telegraph

Foto: Magda Starowieyska

Puteţi citi şi:

Esticul Zombi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger