Un orășel din Sardinia îi plătește pe șomeri să plece

0

Primarul de centru-stânga al orașului Elmas din Sardinia, Italia, va plăti 10 localnici fără locuri de muncă să înveţe engleză, să-şi cumpere bilete de avion și să-și caute slujbe în alte părți ale Europei, scrie The Guardian. Dacă pentru edil iniţiativa răspunde la lipsa cronică a joburilor, alţii văd în ea o acceptare a înfrângerii.

 

 

“Înainte de toate, este o idee care s-a născut din simţ practic şi experienţă,” a spus primarul Valter Piscedda. “În ultimul an şi jumătate, mai ales în ultimele luni, am primit în audienţă, aproape zilnic, tineri care disperau în căutarea lor după un job. Unii caută aici şi cer o mână de ajutor ca să-şi găsească aici. Alţii au încercat totul şi sunt atât de descurajaţi, că nu mai vor să stea şi să aştepte. Vor să plece şi să câştige experienţă [de muncă]peste graniţe, precum şi experienţă de viaţă. Raţionamentul meu a fost aşa: consiliul local să facă tot ce este necesar pentru ca cei care vor să câştige experienţă peste hotare să poată s-o facă.”

Pe măsură ce economia naţională continuă să se clatine, Sardinia, la fel ca mare parte din sudul şi centrul Italiei, se confruntă cu niveluri ridicate de şomaj. Peste 54% dintre oamenii de sub 25 de ani nu au locuri de muncă. Consiliul local din Elmas a alocat 12.000 de euro pentru programul Adesso Parto (Acum plec), care funcţionează sub deviza primul venit, primul servit, beneficiarii având vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani. Condiţia este ca aceştia să nu aibă job şi să fi locuit în oraş în ultimii trei ani. Nu trebuie să aibă studii universitare iar venitul lor anual nu trebuie să depăşeascîă 15.000 de euro. Mai multe, pe The Guardian.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger