Un orăşel din Arkansas este capitala cutremurelor: Zeci de trepidaţii ale pământului pe zi

0

Un mic orăşel american a devenit capitala cutremurelor, după ce localnicii resimt zeci de mici seisme zilnic, informează Daily Mail. Locuitorii din Guy in Arkansas au experimentat mii de cutremure mici ale pământului în doar şase luni după ce forarea după gaz a destabilizat, se pare, pământul.

Cutremurele ajung şi până la 4 grade pe scara Richter. Doar o parte dintre ele au fost simţite, iar singura daună de până acuma este o fereastră spartă. Localnicii au raportat deplasări bizare ale pământului, mişcări şi sunete ciudate. Ei spun că ciudăţeniile au apărut când o companie de gaz a început să foreze în apropiere. Compania sapă fântâni de adâncime care sunt umplute cu apă, nisip şi chimicale la presiune mare pentru a avea acces la rezervele de gaz. Lucrarea presupune săparea de fântâni secundare pentru eliminarea apei.

Locuitorii din Guy spun că atunci când au apărut fântânile, inclusiv una vizavi de şcoală, au început şi cutremurele. Ca urmare a reclmaţiilor, autorităţile au impus un moratoriu asupra forărilor pe durata investigaţiilor, deşi oamenii de ştiinţă susţin că ei au identificat deja cauza.

Scott Ausbrooks, geolog în cadrul Geological Survey din Arkansas, spune că ar putea fi cazul unor caracteristici ale locului grăbite să apară de activităţile de forare. El mai spune că există o legătură puternică între forare şi cutremure. Un astfel de fenomen s-a mai întâmplat în împrejurimi de două ori, cel mai grav fiind în anii 1980 când au avut loc 550 de seisme în şase luni. În ambele cazuri, au avut loc mii de trepidaţii mici ale pământului.

Foto: Flickr / martinluff

Citiţi şi:

Catastrofele naturale din 2010 au costat 130 de miliarde de dolari

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger