Un orăşel american a interzis maşinile încă din anul 1898. Interdicţia este în vigoare şi acum

1

La sfârşitul secolului 19, zgomotul primelor automobile nu dezvăluia nimic din posibilitatea ca acestea să devină atât de utilizate pe scară largă – practic, să cucerească lumea. “Trăsurile fără cai”, cum erau denumite, scoteau din minţi locuitorii oraşelor liniştite, cu agitaţia stârnită, astfel că au existat locuri în care maşinile au fost interzise. Într-un astfel de orăşel american, interdicţia încă persistă.

 

 

Mackinac Island nu permite, din 1898, circulaţia maşinilor pe drumurile sale. Insula şi orăşelul aferent, cu acelaşi nume, se află la o mică distanţă de Michagan, pe Lacul Huron. „Monştrii mecanici”, cum au fost denumite automobilele la apariţia lor aici, nu au avut parte de o primire călduroasă din partea localnicilor. Consiliul local al oraşului a decis, în 1898, să scoată automobilele în afara legii: „Resolved: That the running of horseless carriages be prohibited within the limits of the village of Mackinac” — Mackinac Island Village Council, July 6, 1898.

Deşi legea este veche şi pare desuetă în contextul prezent, ea se aplică şi astăzi în respectiva localitate americană. Iar viaţa în micul orăşel fără maşini este de-a dreptul plăcută. Deşi localnici sunt numai vreo 500 pe insulă, în timpul verii vin mulţi turişti aici – cam 15.000. În afară de vreo două maşini ţinute pentru urgenţe, nicio altă maşină nu se vede pe străzi, niciodată. Transportul pe insulă se face pe jos, cu căruţe trase de cai şi pe bicicletă.

„Aerul de aici este mai curat, rănirile, mai puţine. Rezidenţii insulei sunt mai sănătoşi, pentru că fac mai multă mişcare fizică. Plus, egalitarismul: toată lumea merge la fel. Mai mult, salvează banii care s-ar duce pe maşini”, scrie Jeff Potter, autor al unui articol despre viaţa fără maşini de pe insula Mackinac. Cei care au vizitat insula au descris-o ca desprinsă din alte timpuri, ca o întoarcere în altă eră, una de dinaintea traficului greu care este, acum, parte din vieţile noastre zilnice, americani, europeni sau chinezi.

Sursa şi foto: TreeHugger


Un comentariu

  1. Pingback: Într-un orășel din America mașinile sunt interzise încă din 1898

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger