Un oraş suedez va fi mutat cu totul din cauza terenului destabilizat de minerit

0

Oraşul Kiruna din Suedia este o localitate minieră, cu o vechime de peste un secol în minerit (feros), dar exploatarea intensă a resurselor de fier de aici a adus o serie de dezavantaje locului, cel mai periculos dintre ele fiind faptul că terenul de sub localitate s-a destabilizat şi ameninţă să înghită oraşul.

 

 

Crăpăturile apărute în pământul pe care este ridicat oraşul nu au rămas indiferente pentru autorităţi, care au lansat o competiţie internaţională adresată firmelor de arhitectură cu scopul relocării întregului oraş. Competiţia a fost câştigată de firma suedeză White Arkitekter, care a propus un plan (Kiruna 4-Ever) de relocare graduală a localităţii, pe durata mai multor decenii. Kiruna a fost fondat în anul 1900 de către o companie minieră cu capital de stat, iar de atunci încoace s-a lucrat necontenit la exploatarea fierului în zonă. Acest fapt a dus la apariţia unor crăpături periculoase în sol, chiar sub clădirile oraşului. În aceste condiţii, relocarea celor aproape 20.000 de locuitori ai oraşului este mai mult decât necesară.

Planul propus de arhitecţii suedezi este avangardist şi, totodată, practic: va muta, încetul cu încetul, oraşul dependent de minerit de la vest către est, în mai multe etape, pe durata mai multor decenii. Întâi va fi creată o nouă rută centrală principală, care va merge de la vest la est, prin centrul de acum al oraşului; apoi, treptat, va creşte gradul de activitate şi ocupare din partea estică şi va descreşte activitatea din partea vestică, unde clădirile vor fi, încetul cu încetul, dezafectate. “Kiruna va fi oarecum ca un miriapod în mişcare, cu tot cu casa purtată pe picioare: se va mişca încet, se va târî uşor câţiva kilometri înspre est”, explică arhitectul Mikael Stenqvist.

Deşi relocarea are destule inconveniente pentru oamenii din oraş, există şi avantaje majore ale proiectului: cum oraşul s-a extins rapid, nu a avut timp să îşi pună la punct o infrastructură modernă, astfel că a rămas destul de izolat. Odată cu relocarea, Kiruna va “primi” şi un sistem nou de transport public, care va facilita conexiunea rapidă şi simplă cu oraşele învecinate. Totodată, speră autorităţile, mutarea ar putea impulsiona afaceri noi în zonă, care să facă oraşul mai puţin dependent de minerit. De altfel, consiliul local plănuieşte ca, odată cu încheierea extracţiei de fier în regiune, să dezvolte un imens parc public în zonă, care să redevină rută de migraţie pentru reni.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Dezeen, IH

 

Puteţi citi şi:

Un oraş din Suedia angajează mentori pentru a-i motiva pe oameni să fie ciclişti

Suedezii experimentează ziua de lucru de şase ore

Transplantul de uter, un succes pentru medicina suedeză

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger