China se pregătește să înghesuie 350 de milioane de noi orășeni în următorul deceniu, scrie Fastcoexist. Guvernul va pava în acest sens 5 miliarde de metri pătrați de drumuri și va consturi sute de orașe noi. Dar din moment ce spațiul disponibil pentru asta devine din ce în ce mai îngust, mai ales în vecinătatea regiunilor metropolitane, unde își doresc mai toți chinezii să trăiască, statul asiatic a început să se orienteze spre apa oceanului și să conceapă un întreg oraș prefabricat plutitor.
Compania de design AT Design Office și cea de construcții CCCC a realizat proiectul, care va fi dezvoltat în fază pilot anul viitor. Viitorul oraș plutitor va avea 10 kilometri pătrați și va avea toate dotările de pe uscat, fiind conceput în așa fel încât locuitorii să-și petreacă tot timpul în el, fără a fi nevoiți să facă naveta pe uscat pentru a ajunge la joburi.
Insula plutitoare le va pune la dispoziție toate locurile de muncă, apartamentele, parcurile și serviciile de entertainment de care au nevoie. Spațiile verzi au fost proiectate atât sub apă, cât și deasupra ei, fiind conectate între ele de grădini verticale. Acestea din urmă vor servi drept „pontoane” pentru submarine pe care locuitorii ar urma să le folosească pentru a ajunge de la o clădire la alta. Infrastructura este completată cu tuneluri, rute pietonale și șosele pe care vor circula autoturisme electrice.
Orașul a fost proiectat în așa fel încât să fie autosuficient. El va fi alimentat cu energie electrică produsă de maree sau obținută din arderea deșeurilor, iar fermele și crescătoriile de pui instalate pe marginile lui vor asigura necesarul de hrană. Insula va găzdui și propria fabrică pentru produse locale. Totodată, ea se va înălța odată cu creșterea nivelului mării.
Puteți accesa și:
Case plutitoare, alimentate cu energie solară, un concept nou pentru capitala Scoției
FOTO Căsuţa din paleţi: uşor de construit, ieftină şi utilă