Un oraş legendar a fost descoperit “îngropat” în pădurea tropicală din Honduras

1

Oraşele vechi, dispărute, devenite legende, sunt, în general, subiecte ale unor filme de aventură sau ale poveştilor pentru copii. Dar, din când în când, câte un astfel de oraş este descoperit în realitate, uimind arheologii, oamenii de ştiinţă şi alimentând şi mai abitir fantezia celor pasionaţi de expediţii şi aventuri. Un astfel de oraş de demult, cunoscut sub numele de “Oraşul Zeului Maimuţă”, a fost recent descoperit în pădurea tropicală din Honduras.

 

 

Arheologii au căutat ani la rând urmele acestui oraş şi, în cele din urmă, efortul lor nu a fost în zadar. Echipa formată din specialişti americani şi din Honduras a reuşit să descopere rămăşiţe impresionante ale legendarului oraş – unele aproape neatinse, rămase aşa cum erau când oraşul era locuit. Sculpturi în piatră descoperite la baza unei piramide sugerează că erau puse acolo drept ofrandă, ceea ce ar susţine teoria că oraşul era un loc spiritual foarte important. Se ştiu destul de puţine lucruri despre cei care au locuit oraşul, despre cultura lor, despre stilul de viaţă. Primele observaţii asupra locului unde oraşul a fost descoperit s-au făcut din avion, dar munca la sol, pe teren, a fost cea care a dat, în final, rezultatele.

 

 

Oamenii de ştiinţă se tem, însă, că publicitatea făcută noii descoperiri ar putea atrage la faţa locului şi persoane mai puţin bine intenţionate, care ar vandaliza situl. O altă ameninţare, şi mai mare, o constituie defrişările masive din zonă, care înaintează cu repeziciunea pe teritoriul Hondurasului, ca să facă loc păşunilor menite să hrănească animalele crescute în regim industrial. Carnea de vită este o industrie importantă în Honduras şi mare parte a cărnii de aici ia drumul SUA. Iar, cum cererea de carne de vită este în creştere pe piaţă, în ciuda avertismentelor de mediu şi sănătate, defrişările în America Centrală nu par că se vor opri curând.

Poate descoperirea acestui oraş legendar va inspira şi mai mulţi oameni să lupte pentru conservarea habitatului, nu să accepte distrugerea lui. Arheologii spun că oraşul descoperit este unul dintre cele care au fost abandonate de locuitori şi apoi reluat în stăpânire de pădurea tropicală. Secretele “Oraşului Zeului Maimuţă” nu au fost niciodată studiate până acum şi este mai mult decât probabil ca şi alte astfel de oraşe pierdute să existe în zonă şi să aibă multe secrete de dezvăluit.

 

Surse şi foto: National Geographic, Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

În spatele strălucirii aurului

O companie din Honduras, acuzată că şi-a forţat angajaţii să poarte scutece


Un comentariu

  1. Nu fiti penibili: “rau” nu e totuna cu “mai putin bine”. Un vandal e un om rau-intentionat, nu unul mai putin bine-intentionat. Amabilitatea nu are ce cauta cind scrii ceva, cu atit mai putin un text informativ.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger