Un oraş german oferă bere şomerilor alcoolici ca să îi motiveze să cureţe străzile

0

Un proiect inedit se desfăşoară în oraşul german Essen: scopul acestuia este de a implica alcoolicii şi dependenţii de droguri în curăţenia străzilor oraşului, oferindu-le o şansă de reabilitare şi reintegrare în societate, scrie Oddity Central. Proiectul se numeşte “Pick Up” şi îi recompensează pe participanţi cu un salariu modest, pe ora de muncă, dar şi cu bere gratis – însă într-o cantitate extrem de redusă.

 

 

Cantitatea de bere oferită este mică, pentru a nu le provoca probleme mai ales celor dependenţi de alcool. “Berea este distribuită în funcţie de nevoile individuale ale fiecărui participant la program. Nu toată lumea primeşte bere, numai cei care nu sunt în stare să lucreze fără aşa ceva”, explică un anunţ al organizaţiei care administrează proiectul, Addiction Help Center. Acelaşi anunţ spune că proiectul nu se referă doar la curăţarea străzilor şi nu exploatează oamenii: ideea este de a permite participanţilor (care se înscriu voluntar) să contribuie la bunul mers al societăţii, să le ofere o şansă altfel refuzată.

“Participanţii la proiect sunt oameni care au nevoie de o rutină zilnică să îi ajute să se pună pe picioare”, consideră Oliver Balgar, coordonatorul proiectului. Până acum, în program sunt înscrise cinci persoane, una dintre ele fiind un alcoolic pe nume Jürgen. “Nu fac asta pentru bere. Pot să îmi fac rost singur de bere, pot să mă îmbăt oricând vreau eu. Asta îmi permite să ajut oamenii din jurul meu şi să ofer ceva oraşului”, susţine acesta. “Vreau să fac ceva bun, asta e tot. Probabil nu vă vine să credeţi, dar pentru mine asta e dificil”, adaugă acesta. El şi ceilalţi participanţi la program lucrează patru ore pe zi şi primesc o plată de 1,58 dolari pe oră, respectiv trei sticle de bere, dacă sunt eligibili şi pentru a primi băutură.

Proiectul a fost criticat de unele voci, în special din rândul alcoolicilor; însă iniţiativa a avut succes în Olanda (modelul este “importat” din Amsterdam, unde a redus cantitatea de alcool băut zilnic de participanţii la program) şi ar putea avea acelaşi succes şi în Germania. Există şi politicieni locali care critică proiectul, mai ales partea care presupune oferirea gratuită a berii, spunând că imaginea unui vagabond cu o sticlă de bere în mână nu este cea pe care o vor ca etichetă pentru oraşul lor. În ultimii ani, consumul public de alcool a devenit o problemă pentru Essen: mirosul de băutură se simte în diverse locuri, spre disperarea localnicilor.

 

Mai multe detalii: DW

 

Sursa şi foto: Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Cum s-a răspândit marijuana prin lume

Paharul care îţi spune câte calorii bei

VIDEO Cum să răceşti o băutură în două minute


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger