Un oraș finlandez le oferă șoferilor călătorii gratuite cu autobuzul pentru a-i ține departe de volan

0

Orașul finlandez Turku le oferă călătorii gratuite în valoare de 20 de euro șoferilor care își fac carduri de transport pentru a merge cu autobuzul, în speranța că odată ce li se termină gratuitatea, își vor încărca cardurile cu fonduri noi, scrie CityLab. Deși suma oferită nu este foarte mare, luna trecută, cel puțin 5.000 de șoferi au solicitat noile carduri, iar unele estimări spun că numărul lor s-ar fi dublat de atunci, oferta fiind valabilă până la sfârșitul lunii martie.

Inițiativa se înscrie într-un set mai larg de măsuri din sistemul global de transport care oferă pasagerilor beneficii în schimbul renunțării la practici care alimentează traficul și, prin urmare, poluarea. De exemplu, San Francisco va lansa primăvara aceasta un program prin care le va oferi navetiștilor bani sau alte recompense pentru a călători înainte și după orele de vârf, iar Milano a anunțat recent că vrea să-i plătească pe navetiști să meargă cu bicicleta la serviciu.

Sistemul de transport public din Finlanda este unul dintre cele mai inovatoare din lume, venind tot timpul cu idei noi. Föli, agenția de transport din regiunea Turku, a introdus recent un sistem de plată a călătoriilor prin smartphone-uri, iar din toamna acestui an, va testa un program prin care va oferi servicii de taxi cu tarife reduse navetiștilor care se află departe de stațiile de autobuz, pentru a ajunge la ele, încurajându-i astfel să folosească mai mult mijlocul de tranport în comun.

Totodată, există și planuri de introducere a călătorilor din Turku într-o rețea centralizată de transport la nivel național, în care vor putea folosi același card de transport pentru a călători în opt orașe. Rețeaua ar urma să acopere o zonă de tranzit cu 700.000 de oameni, un număr semnificativ pentru o țară cu 5,5 milioane de locuitori. În următorii ani, informațiile despre toate orarele autobuzelor din Finlanda, valabile pentru 75.000 de stații, vor fi digitalizate și puse la dispoziția utilizatorilor prin intermediul unei aplicații de mobil. Acest serviciu la nivel național le va permite oamenilor să-și planifice călătorii și să prindă autobuzele la timp, fiind încurajați astfel să folosească mai mult mijloacele de transport în comun.

Din păcate, nu toate inițiativele din acest domeniu au funcționat în Finlanda. În decembrie anul trecut, sistemul Kutsuplus din capitala Helsinki, care a inspirat programe similare în alte orașe și care le permitea călătorilor să folosească microbuze ce mergeau în aceeași direcție cu ei, specificând locul de unde voiau să fie luați printr-o aplicație de smartphone și plătind mai mult decât ar fi dat pe autobuz, dar mai puțin decât pe taxi, a fost închis. Cu toate acestea, Finlanda merge mai departe. Luna aceasta, statul nordic și-a oferit o parte din autobuzele electrice pe post de platforme de testare pentru o serie de experimente inteligente în materie de mobilitate, despre ca puteți citi aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger