Un oraş din Marea Britanie pune preţ la propriu pe copaci

0

Autorităţile din oraşul englezesc Torbay au demarat un program în cadrul căruia vor cuantifica valoarea economică a copacilor din oraş, informează The Ecologist. Valoarea va fi stabilită prin evaluarea beneficiilor arborilor privind poluarea aerului, umbră şi absorbţia apei provenită din inundaţii.

Oraşul este, astfel, primul din Marea Britanie care pune preţ la propriu pe fiecare dintre cei 28.000 de copaci din localitate.

Folosind un soft realizat de serviciul forestier american, autorităţile din Torbay au evaluat acoperirea cu arbori şi au calculat beneficiile aduse în ce priveşte poluarea eliminată de aceştia din aer, apa de la inundaţii absorbită, energia economisită datorită umbrei şi reducerea pierderii de căldură pe timpul iernii.

Un studiu similar realizat îm New York arată că 1 dolar cheltuit pentru plantarea de copaci aduce beneficii de 5,6 dolari.

Rezultatele calculelor din Torbay sunt aşteptate în 2011, cercetătorii care realizează studiul sperând să diminueze, astfel, scepticismul local privind copacii.

“Primim foarte multe cereri despre copacii care sunt o problemă, mai multe decât gunoaiele de pe stradă, şi multe sunt negative. Este surprinzător câţi oameni văd copacii ca pe o bătaie de cap, în loc să-l vadă ca pe un beneficiu”, spune conducătorul studiului, Neil Coish.

Pe lângă beneficiul de a reduce poluarea şi incidenţa astmului, copacii încurajează plimbările în aer liber şi biodoversitatea.

În ciuda dovezilor referitoare la avantajelor copacilor, notează The Ecologist, doar şapte autorităţi locale din Marea Britanie au demarat programe de analiză a beneficiilor arborilor urbani şi mai puţin de una din cinci au date privitoare la suprafaţa acoperită de copaci din districtul lor.

“Ce încercăm să facem este să punem copacii pe registrul autorităţii locale, apoi aceştia vor deveni bunuri. Astfel vom avea sprijin politic”, explica Coish.

Foto: EPA

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger