Un oraş din Colorado, SUA, ar putea da liber locuitorilor săi la împuşcat drone

0

Un oraş de fermieri din Colorado, SUA – localitatea Deer Trail, care deţine recordul organizării primului rodeo din lume, în anul 1869, este pe cale să pornească o tradiţie a secolului 21: împuşcarea dronelor, pentru care se oferă chiar şi recompensă.

 

 

Oraşul cu 600 de locuitori va decide, luna viitoare, asupra unei propuneri care ar permite cetăţenilor săi să obţină o licenţă de vânătoare (contra unui costde 25 de dolari) ca să împuşte (să doboare la sol) „vehicule aeriene care nu sunt manevrate de om”. Precum guvernul american plătea, în alte timpuri, recompense pentru cei care reuşeau să vâneze animalele de pradă care ameninţat cirezile de vite, după ce aduceau urechile acestora drept dovadă, tot aşa plănuieşte şi consiliul local al oraşului să plătească 100 de dolari fiecărui cetăţean care prezintă fuselajul sau coada unui drone doborâte.

Propunerea vine din partea unui locuitor al oraşului, Phillip Steel, un veteran militar, în vârstă de 48 de ani, care are un master în administrarea afacerilor şi care este perfect conştient de ciudăţenia propunerii sale. Dar, susţine el, ea vine ca răspuns la extinderea alarmantă a folosirii dronelor, de către autorităţile guvernamentale, dar şi de sectorul comercial. „Nu vrem să devenim o societate complet supravegheată. Eu, unul, nu am văzut drone, dar fermieri locali aflaţi dincolo de graniţele oraşului le-au văzut”, a explicat Steel într-un interviu telefonic pentru agenţia de presă Reuters.

Potrivit propunerii care urmează a fi votată, vânătorii vor putea doborî legal o dronă care zboară sub 300 de metri altitudine, cu puşcă sau pistol. Un program de „identificare a dronelor” ar urma să fie dezvoltat de către administraţia locală, pentru ca trăgătorii să identifice corect ţinta. „În niciun caz nu vor fi împuşcate vehicule aeriene care sunt clar manevrate de o persoană”, se specifică în documentul propunerii. Dacă reprezentanţii oraşului din consiliul local nu vor vota pentru această propunere, autorul ei spune că o va supune votului popular. Dar printre consilieri sunt, deja, susţinători ai ideii, chiar dacă numai pentru publicitatea pe care o aduce oraşului lor (foto – captură de pe un post local de televiziune). „Dacă nu vreţi dronele doborâte, nu le trimiteţi deasupra oraşului”, transmite Steel forţelor aeriene americane, care nu au oferit niciun comentariu pe acest subiect.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger