Un oraş chinezesc vechi, inundat, a devenit o atracţie turistică foarte căutată

0

Lacul Qiandao din provincia chineză Zhejiang ascunde în adâncurile sale un întreg oraş vechi, care a fost scufundat de autorităţile chineze în anul 1959, când construcţia unei hidrocentrale în regiune era prioritară, scrie Inhabitat.

 

 

Oraşul se numea Lion City şi a fost construit cu peste o mie de ani în urmă, primindu-şi numele de la muntele Five Lion (Cinci Lei) care îl străjuia. Localitatea a avut o istorie bogată şi o reputaţie impresionantă, dar, în ciuda acestora, a fost inundat pentru a fi creat lacul care se întinde pe o suprafaţă de 573 de kilometri pătraţi, menit a servi hidrocentralei. Acum, oraşul inundat a devenit o atracţie turistică extrem de populară. Deşi se află la o adâncime cuprinsă între 26 şi 40 de metri sub apă, oraşul este intact şi a oferit multor arheologi şi oameni de ştiinţă o viziune nealterată asupra vieţii chineze din regiunea şi perioada istorică în care viaţa sa era înfloritoare.

 

 

stire 13 feb china 2

 

stire 13 feb china 3

 

stire 13 feb china 4

 

stire 13 feb china 5

 

stire 13 feb china 6

 

stire 13 feb china 7

 

Prima explorare a oraşului subacvatic a fost făcută în anul 2001, de experţi scafandri, membri ai unui club de scufundări din Beijing, la solicitarea oficialilor regiunii însărcinaţi cu dezvoltarea turismului. De atunci încoace, turiştii au venit din ce în ce mai mulţi, acum organizându-se vizite subacvatice ale oraşului pe toată perioada anului. Un submarin special a fost construit pentru ca vizitatorii să poată explora străzile oraşului inundat, dar deocamdată nu este folosit din cauza restricţiilor impuse de grija autorităţilor că ar putea dăuna ruinelor oraşului de sub ape.

Odată cu inundarea acestui oraş, autorităţile chineze ale vremii au trimis sub ape încă un oraş de mari dimensiuni, 27 de oraşe mai mici, 1.377 de sate şi aproximativ 20 de hectare de teren arabil, totul numai pentru a ridica hidrocentrala. Mii de gospodării au dispărut sub apă şi 290.000 de oameni au fost relocaţi – un preţ destul de mare plătit pentru electricitate sau pentru bucuria turiştilor de acum.

 

Sursa: Inhabitat, DesignTaxi

Foto: Chinese National Geography

 

Puteţi citi şi:

Şase chinezi au fost arestaţi pentru spionaj agricol

FOTO Un oraş abandonat, însufleţit prin artă stradală

FOTO Sculpturi gigantice în zăpadă, la festivalul „Ice and Snow” din China

2.000 de kilometri pe jos, pentru a opri abuzurile sexuale din China

China clonează porci în cantităţi industriale


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger