Înjurăturile nu mai au ce căuta pe străzile oraşului Middleborough, din statul american Massachusetts. Niciun cuvânt cu “f” nu mai poate fi strigat în public, pentru că va fi taxat cu o amendă, mai exact, cu 20 de dolari. Iniţiativa a devenit subiect de discuţie şi de bancuri în media, dar juriştii, mai serioşi, atrag atenţia că ar cam contraveni tocmai Constituţiei SUA.
Decizia a fost luată de administraţia oraşului, cu sprijinul locuitorilor acestuia, iar iniţiativa aparţine unei doamne pe nume Mimi DuPhily, membră în comitetul de înfrumuseţare a localităţii. Supărată că un grup de adolescenţi din orăşelul situat la 80 de kilometri distanţă de Boston înjurau foarte tare şi foarte mult, doamna Mimi (63 de ani) a propus legea care să interzică această manifestare lingvistică în public. „Înjurăturile nu erau doar strecurate în conversaţii, ci strigate pe stradă, cu putere, dintr-o parte în alta. Este un comportament iresponsabil, care scapă de sub control”, a explicat iniţiatoarea legii locale.
Hotărârea nu specifică, însă, ce înjurături sunt interzise, astfel că poliţia poate decide asupra necesităţii amendării sau poate da numai un avertisment celor care mai înjură pe stradă. Iar doamna Mimi precizează că legea nu va afecta persoanele care stau, spre exemplu, la o cafenea, la o terasă, ci este îndreptată doar împotriva celor care strigă, de pe o parte spre alta a străzii, adresându-şi expresii din această categorie sau care le aruncă, pur şi simplu, după alţi oameni, în spaţiul stradal.
Juriştii americani au atras atenţia asupra faptului că această decizie locală vine în contradicţie cu Primul Amendament din Constituţia SUA, care garantează libertatea de exprimare şi interzice reglementări care să afecteze acest drept. Pentru doamna Mimi DuPhily, toată aventura s-a transformat într-un coşmar, între timp, pentru că a fost şi este intens ridiculizată în media: „La radio se face un mişto isteric de mine. M-au numit în toate felurile. Dar pentru oamenii care se plimbau pe stradă când adolescenţii aceia urlau înjurături a fost o situaţie dificilă, pentru că nu ştiau ce să facă cu copiii lor, aflaţi cu ei”, şi-a apărat doamna Mimi poziţia.
Sursa: Reuters