Un om de ştiinţă spulberă magia vitaminelor şi suplimentelor alimentare

0

Un pediatru care a susţinut ani la rând vaccinarea oamenilor în copilărie, Paul Offit, a lansat un atac nou împotriva vitaminelor şi a suplimentelor alimentare, scrie NPR.org. “Dacă luaţi cantităţi mari de vitamina A, vitamina E, beta-caroten sau seleniu, vă sporiţi riscul de a dezvolta cancer şi afecţiuni cardiace şi vă puteţi scurta viaţa”, spune cercetătorul de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

 

 

Mai multe studii mari publicate în ultimii ani au arătat că vitaminele şi suplimentele alimentare ajută foarte rar şi fac rău des, spune Offit. Cu toate astea, foarte mulţi oameni cred că aceste produse le îmbunătăţesc sănătatea, aşa că pediatrul s-a decis să atace falsa credinţă răspândită de “biserica vitaminelor şi suplimentelor”. A făcut asta în noua sa carte Do You Believe in Magic? The Sense and Nonsense of Alternative Medicine (Credeţi în magie? Sensul şi Nonsensul Medicinei Alternative). Offit este specialist în boli infecţioase şi co-inventatorul unui vaccin şi este cunoscut public pentru atacarea grupurilor care susţin că există o legătură între vaccinurile din copilărie şi autism, ceea ce l-a aruncat în război cu actriţa Jenny McCarthy.

În ceea ce priveşte suplimentele alimentare, o mare problemă este că acestea au fost scutite prin lege, în 1994, de reglementarea riguroasă a FDA, regulatorul american din domeniul medical şi farmaceutic. Aşa că producătorii unui supliment din usturoi pot spune că acesta “sprijină sănătatea cardiovasculară” deşi un studiu guvernamental a aflat că astfel de suplimente nu reduc nivelul de colesterol. Mai departe, suplimentele alimentare sunt promovate adesea ca fiind “naturale”, spune Offit, însă termenul poate induce în eroare. De exemplu, migdalele sunt o sursă naturală de vitamina E, însă oamenii ar trebui să mănânce aproape 8 kilograme de migdale pentru a ajunge la aceeaşi cantitate de vitamina E conţinută de o singură capsulă dintr-un supliment alimentar.

Offit mai spune că medicii poartă o parte din vină pentru popularizarea vitaminelor în doze mari şi a altor suplimente alimentare. Aflaţi mai multe detalii pe NPR.org.

 

Sursa şi foto: NPR


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger