Un nutriţionist francez propune notarea copiilor, la şcoală, în funcţie de greutate

1

„Să dăm copiilor mai slabi note mai mari”, aceasta este propunerea lui Pierre Dukan, un nutriţionist francez cunoscut pentru dieta Dukan, devenită foarte populară, dar şi generatoare a unor controverse printre nutriţioniştii Occidentului.

 

 

În lupta Franţei împotriva obezităţii infantile, Dukan consideră că ar fi mai mult decât bine-venit ca sistemul de învăţământ să favorizeze copiii cu greutate normală sau care slăbesc, prin acordarea unor note suplimentare – note pentru siluetă. Propunerea lui a fost făcută într-o carte de 250 de pagini, intitulată „Scrisoare deschisă către viitorul preşedinte”, carte din care el a trimis câte un exemplar către toţi cei 16 candidaţi pentru alegerile prezidenţiale din Franţa din acest an. Dieta lui Dukan, prezentată şi ea într-o carte, a fost vândută în opt milioane de exemplare peste tot în lume.

Propunerea lui Dukan merge până la a sugera ca elevii de liceu, care se pregătesc de bacalaureat, să îşi poată alege un examen opţional de „greutate ideală”, la care să poată acumula puncte suplimentare dacă reuşesc să îşi menţină un indice de masă corporală între 18 şi 25 (valoarea care indică normalitatea). Şi cei supraponderali ar putea alege opţiunea respectivă, urmând, timp de doi ani, un curs (la fel, opţional, în cadrul programei de liceu); aceştia, la final, ar putea să obţină punctaj dublu, dacă în cei doi ani reuşesc să slăbească sănătos şi să îşi menţină greutatea corporală. În opinia autorului propunerii, motivaţia ar fi absolut extraordinară pentru copii şi ar avea rezultate majore pentru sănătatea, dar şi pentru psihicul lor.

Propunerea lui Dukan vine în contextul în care obezitatea este o problemă tot mai mare pentru Franţa, în special în cazul copiilor, iar nutriţioniştii blamează sedentarismul şi alimentaţia incorectă (junk-food) pentru aceasta. În datele World Health Organisation – Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 50,7% din populaţie (populaţia Franţei) era supraponderală în anul 2010, din care 18,2% sufereau de obezitate. „Acest lucru este o problemă serioasă. Din 1960, numărul persoanelor supraponderale din Franţa a crescut de la 500.000 de persoane la 22 de milioane şi continuă să urce în fiecare an”, a conchis Dukan. El consideră că, la un astfel de nivel, la asemenea cifre, problema nu mai rămâne doar una de sănătate, ci devine una politică şi liderii naţiunii trebuie să o ia în calcul.

Pe lângă propunerea adresată clasei politice, cartea lui Dukan conţine 119 alte sugestii pentru viitorul preşedinte francez în legătură cu modalităţi de combatere a fenomenului obezităţii. Una dintre aceste sugestii, spre exemplu, este de creare a unui concept de restaurant francez de tip fast-food, dar care să servească versiuni sănătoase ale omniprezenţilor cartofi prăjiţi şi burgeri. Reputaţia internaţională câştigată de Dukan se bazează pe conceptul său de dietă pentru slăbit, criticat de unii nutriţionişti pentru efectele secundare apărute pe durata dietei.

 

Sursa: Reuters

Foto: Brisbane Times

 


Un comentariu

  1. E mult mai simplu sa traumatizezi copiii (oricum parintii sunt cei care iau decizia referitoare la alimentatie) decat sa interzici mancarea de tip fast food si sa interzici utilizarea aditivilor, conservantilor si a zaharilor in industria alimentara….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger