Un număr-record de activiști pentru mediu au fost uciși în 2014

2

“How Many More?”, un nou raport lansat de organizația Global Witness, arată că, anul trecut, și-au pierdut viața 116 activiști de mediu care luptau împotriva mineritului, a tăierilor ilegale de copaci sau a acaparărilor de terenuri. Numărul morților crește constant, astfel încât, în fiecare săptămână mor, în medie, câte doi activiști.

Unii dintre acești activiști au fost uciși de poliție, în timpul protestelor, sau au fost uciși de asasini plătiți, iar mulți alții au primit amenințări din partea companiilor cărora li se opun.  Potrivit studiului, numărul victimelor ar putea fi chiar mai mare, ținând cont că în regiuni izolate pot exista cazuri încă necunoscute publicului.

Aproape trei sferturi dintre cei uciși provin din America Centrală și de Sud, Honduras numărând cele mai multe victime pe cap de locuitor, urmat de Brazilia, Columbia și Filipine. 40% dintre activiștii care și-au pierdut viața erau indigeni, toți fiind implicați în dispute legate de companii care le acaparează teritoriile unde trăiesc comunitățile lor, pentru minerit, defrișat, energie hidrologică și altele.

”În Honduras și în alte colțuri ale lumii, apărătorii mediului sunt împușcați în miezul zilei, sunt răpiți, amenințați sau judecați ca teroriști pentru că se opun așa-zisei dezvoltări,” a declarat Billy Kyte, de la Global Witness, citat de The Independent. ”Adevărații autori ai acestor crime – o legătură strânsă între corporații și interesele de stat – scapă nepedepsiți. E nevoie urgentă de măsuri pentru a-i proteja pe cetățeni și pentru a-i trage la răspundere pe vinovați.” De aceea, organizația le cere guvernelor și organizațiilor internaționale să investigheze agresiunile și crimele împotriva activiștilor și să sancționeze abuzurile la adresa drepturilor omului, săvârșite în Honduras.

Berta Caceres, o activistă indigenă din această țară, câștigătoare a Premiului Goldman pentru Mediu în 2015, spune că este urmărită de susținătorii unui baraj din apropierea comunității sale: ”Mă urmăresc peste tot. Amenință să mă omoare, mă răpesc și-mi amenință familia. Cu asta avem noi de-a face.” Trei dintre colegii săi au fost uciși în 2013, după ce s-au opus construirii barajului Agua Zarca, despre care indigenii spun că le amenință sursele vitale de apă.

Shahed Kayes, activist din Bangladesh, spune că a fost amenințat și bătut de circa 40 de persoane, despre care se crede că ar fi implicate în exploatărilor ilegale de nisip. ”Am greșit să nu te omorâm mai devreme; dar acum te vom omorî. Îți vom tăia venele, te vom lega la mâini și la picioare și te vom arunca în râu,” susține Kayes că i-ar fi spus agresorii.

Autorii studiului susțin că, agresiunilor venite din partea celor care apără interesele companiilor, li se alătură climatul legal ostil, în care forțele de ordine au folosit adesea forța și intimidările, ba chiar au incriminat protestele și au invocat măsurile de combatere a terorismului pentru a îngrădi libertatea de expresie.

Sursa: The Independent


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger